Bu gurur hepimizin: Türkiye, bilim alanı sıralamasında dünyanın en iyileri arasında

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sürecinde sağlık sistemindeki başarılarıyla örnek olan Türkiye, büyük bir başarıya daha imza attı. Yapılan araştırmaya göre; "61 bilim alanı sıralaması"na, 36 ayrı çalışma ve 37 üniversite ile giren Türkiye, 100 ülke arasında 18'inci sıraya yerleşti. Prof. Dr. Ural Akbulut, "Bu yükselişler yavaş olduğu için pek fark edilmemiş olabilir. Ancak bu üniversitelerimizin 5 yıl içinde bu seviyeye ulaşması gurur verici bir başarıdır" dedi.

Arşiv

ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Araştırma Laboratuvarının, üniversitelerin güçlü ve geliştirmeye açık yönlerine dikkati çekmek için hazırladığı 2019-2020 yılı sıralamasında, dünyadaki en iyi üniversiteler 61 farklı bilim alanına göre listelendi. Listede, 100 ülkedeki üniversiteler, bilim alanlarına göre üretilen makale ve atıflar dikkate alınarak, son 5 yılın akademik performansı üzerinden değerlendiriliyor. URAP'ın bilim alan sıralamasında 61 alanın 20'sinde Çin, 20'sinde de ABD üniversiteleri dünya birincisi oldu.

KORONAVİRÜS
Sağlık çalışanları koronavirüsle mücadeleyi klip haline getirdi

Dünya liderliği Harvard'ın

61 alanın 16'sında birinci olan Harvard, dünya liderliğini sürdürdü. Harvard'ın ardından Çin'den Tsinghua Üniversitesi 11 alanda dünya birincisi oldu. Hollanda'dan Amsterdam Üniversitesi 4 alanda dünyanın en iyisi olma konumunu korudu. Çin'den Geosciences Üniversitesi ve Hollanda'dan Wageningen Üniversitesi de 3'er alanda dünya birincisi olarak bir önceki sıralamadaki durumlarını korudular.

KORONAVİRÜS
Sağlık çalışanları için en zor anneler günü: Tek sıkıntımız özlem

Türk üniversiteleri, en fazla mühendislik ve tıp alanlarında yer aldı

Geçen yıl 61 alanın 28'inde yer alan Türk üniversiteleri, bu yıl 61 alanın 36'sında yer buldu. Bu yıl en az bir alan sıralamasında yer alan Türk üniversitelerinin sayısı ise 37 oldu.Türkiye, "dünya alan sıralaması"na 37 üniversite ile girerek, listede en fazla üniversitesi bulunan ülkeler arasında 18'inci sırada yer aldı.

"Yükseliş yavaş ama sağlıklı"

URAP Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, Türk üniversitelerinin daha hızlı şekilde dünya alan sıralamalarında yükseldiğini görmenin herkesin isteği olduğunu belirterek, "Ancak bunu çok hızlı olarak başarmak kolay değil çünkü dünya sıralamaları ortaya çıkınca dünyadaki tüm üniversiteler üst sıralarda yer almak için yoğun çaba sarf etmeye başladı. O nedenle sıralamalardaki yükselişimiz yavaş oluyor. Ama bana göre sağlıklı bir yükseliş yaşıyoruz. Bu durum çok umut ve gurur verici" diye konuştu.