Dünya klavye şampiyonalarına Türk damgası

Türk Milli Klavye Takımı, 1965'ten beri düzenlenen dünya daktilografi, bilgisayar ve internet klavye şampiyonlarında 100 dünya şampiyonluğu kazandı. Merhum eğitimci Dr. İhsan Sıtkı Yener, 1955'te Türk dili ve alfabesine en uygun olan F klavyeyi icat ederek, klavyenin on parmakla, bakmadan bilimsel olarak kullanılması metodunu geliştirdi.

F klavye ile yarışmalara damga vurdular.

Türkiye'deki yarışlara bütün ticaret liselerinin ve sekreterlik okullarının iştirakini sağlayan Yener, en iyi derece yapanları ise Türk Milli Takımı'na aldı. Türk Milli Klavye Takımı,1965'ten itibaren iki yılda bir yapılan dünya şampiyonalarına katılmaya başladı.

Yener'i hayal kırıklığına uğratmayarak bazıları rekor süreyle birçok dünya şampiyonlukları kazanan Türk klavyeciler, hocalarının mirasına sahip çıkıyor.

F klavyeye adanan bir ömür

INTERSTENO Türkiye Temsilciliğini 30 yıldır sürdüren Seçkin Köse, yaptığı açıklamada, 56 yıldır F klavyede daktilo ile bilgisayar kullandığını ve 1969'da Dünya Daktilografi Şampiyonası'nda rekor kırarak dünya şampiyonu olduğunu söyledi.

39 dünya rekoru kırdılar

Köse, Türkiye'de on parmakla yazıma en uygun F klavyeye geçilmesine rağmen, Q klavye kullanan başta ABD olmak üzere ilgili ülkelerin yeni bir klavyeye geçmediğini kaydetti.

F klavyenin kişinin süratli ve seri yazmasına imkan vererek önemli bir zaman tasarrufu sağladığına dikkati çeken Köse, bu durumun aynı zamanda kullanıcıyı verimli yazı yazmaya sevk ettiğini dile getirdi.

TEKNOLOJİ
F klavye kullanın zekanız gelişsin

"F klavye mecburi ders olsun" önerisi

Seçkin Köse, F klavyenin yaygınlaştırılması için yarışların yanı sıra her ilde F Klavye Platformları oluşturmayı planladıklarını bildirdi.

Platformun ilkini Afyonkarahisar'da kurduklarını aktaran Köse, şunları kaydetti:

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, F Klavye Türkiye Birincisi Nisa Maya Tunçoğlu'nu tebrik etti