Yapay zeka algoritmaları 6 saatte 40 bin kimyasal silah icat etti

ABD merkezli sağlık girişimi Collaboration Pharmaceuticals’tan bilim insanları, yapay zeka algoritmaları aracılığıyla yeni ilaçlar keşfetmek için çalışma yürütüyordu. Bu algoritmalardan biri de Alzheimer tedavisinde kullanılan ve "asetilkolinesteraz inhibitörleri" diye bilinen bir ilaç sınıfının üretiminde kullanılan MegaSyn adlı bir makine öğrenme yazılımıydı. Hakemli bilimsel dergi Nature Madicine’de yayımlanan araştırmada, bu algoritma, biyokimyasal silahlar üretecek şekilde yeniden düzenlendi. Bunlar kimyasal savaş ajanları VX benzeri maddeler diye biliniyor.

Foto: Arşiv.

MegaSyn aslında hastalar için en düşük toksisiteye sahip ilaç adayları oluşturmak üzere tasarlanmıştı. Ancak bu durum, girişimin kıdemli bilim insanlarından Fabio Urbina’yı düşündürüyordu.

TEKNOLOJİ
Türkiye'nin en kapsamlı yapay zekâ zirvesi 11 Mart'ta başlıyor

'Sabah geri geldim, 40 bin bileşik üretmişti'

Sonunda ekip, yazılımı sinir gazı gibi ölümcül bileşikler üretmeye yönlendirmek için modeli yeniden eğitti ve yeni moleküller oluşturması için kendi haline bıraktı.

TEKNOLOJİ
Kemik yaşını yapay zeka ile tespit edecek sistem geliştirildi

'Ciğerleri felç ediyor'

X, bilinen en zehirli sinir ajanlarından biri. Bu molekülden yaklaşık 10 miligram, bir insanı öldürmek için yeterli oluyor. VX, akciğer kaslarının kasılmış halde kalmasına neden olarak kişinin nefes almasını imkansız hale getiriyor. Diğer bir deyişle ciğerleri felç ediyor.

Yapay zeka ve tıpla ilgili yeni bir araştırma, bilim camiasında ürkütücü bir tartışmanın fitilini ateşledi.

İlaçlar üretimi ve keşfi için tasarlanan yapay zeka algoritmalarının, ölümcül biyokimyasal silahları icat etmek için de kolayca kullanılabileceği ortaya çıktı.

Araştırmada, yapay zekanın 40 bin ölümcül molekülü icat etmesi 6 saatten az sürdü.

EKONOMİ
1915 Çanakkale Köprüsü'nün güvenliği yapay zeka desteğiyle sağlanacak