Çabuk uyumak için hangi dua okunur? İşte uyku getiren dualar

Uyku duası, geceleri huzurlu bir uykuya dalmak için okunabilecek bir duadır. Uykusu olmayan ve uyumakta zorluk çeken kimse uyku duası hangisi, nedir? araştırmakta. Çabuk uyumak için uyku duası, Allah'tan huzur ve güven talep eder. Rabbimiz Al-i İmran Suresi’nde “Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde akıl sahiplerine gerçekten ibretler vardır. Onlar ayakta iken de, otururken de, yatarken de Allah’ı anarlar. Göklerin ve yerin yaratılışını düşünürler.” buyurmuştur. Gece yatmadan önce okunacak dualar vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki rahat uyku için okunacak dua nedir? Çabuk uyumak için hangi dua okunur? Gece yatmadan önce okunacak dualar hangileridir? İşte uyku getiren dua.

Yatmadan önce okunacak dualar

Uyku duası, kişinin sağlıklı ve mutlu bir uyku uyumasını sağlar. Uyku duası, İslam'da önemli bir yere sahiptir. Uyku duası, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından tavsiye edilen bir duadır. Uyku duası, kişinin geceleri huzurlu bir uykuya dalmasına ve sağlıklı bir uyku uyumasına yardımcı olur.

Peygamber (s.a.v.) Efendimizin yatarken okuduğu dualar hakkında hadis-i şerifler vatandaşların araştırmasında. Resûl-i Ekrem Efendimiz’in sabah ve akşam saatlerinde okuduğu dua ve zikirlerin yanında, yatağına yattığı ve uykudan uyandığı zamanlarda okuduğu dua ve zikirler de vardı. Yatağa girince dua okumanın gereğine işaretle, “Bir kimse yatağa yatar da orada Allah’ı zikretmezse, eksik bir iş yapmış olur” buyururdu. Hadisimizdeki zikir onun yatağına girdiği zaman okuduğu muhtelif zikirlerin en kısalarından biridir. Bu özlü zikir, Peygamber aleyhisselâm’ın uyandığı zaman okuduğu kısa bir zikirle birlikte 1449 numarayla tercüme edilip açıklanmıştır.

Uyku duası

Uyku duası, aşağıdaki gibi okunabilir:

""

Uyku Duası Arapça:

Uyku Duası Türkçe Okunuşu:

Allahümme ğarati'nnucumu vehedeeti'luyunu ve entelhayyu'l gayyumullezi la te'huzuhu sinetün vela nevmun ya hayyun ya gayyumu ihdileyli veenim ayneyya.

Peygamberimiz (s.a.v) yatağa girdiği zaman hangi duayı okurdu?

Hadisten Öğrendiklerimize göre, Peygamber Efendimiz yatağa yattığı zaman çeşitli dualar okurdu. Bu dualardan biri de “” duası idi.

Yatmadan Önce 33 Sübhânallâh, 33 Elhamdülillâh ve 33 Allâhu Ekber Demenin Fazileti Nedir?

Ali radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ona ve Fâtıma radıyallahu anhâ’ya: “Yatağınıza girdiğiniz zaman -veya istirahate çekildiğiniz zaman- otuz üç defa Allahü ekber, otuz üç defa sübhânallah, otuz üç defa da elhamdülillâh deyiniz” buyurdu. (Buhârî, Farzu’l-humüs 6, Fezâilü ashâbi’n-nebî 9, Nefekât 6, 7, Daavât 11; Müslim, Zikr 80. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 100)

Diğer bir rivayete göre “Otuz dört defa sübhânallah deyiniz” buyurmuştur. (Buhârî, Daavât 11)

Başka bir rivayete göre ise “Otuz dört defa Allahü ekber deyiniz” buyurmuştur. (Buhârî, Farzu’l-humüs 6, Fezâilü ashâbi’n-nebî 9; Müslim, Zikir 80)

Yatağa girince okunacak dualar hangileri?

Hadisten Öğrendiklerimize göre, yatağa girince Resûl-i Ekrem Efendimiz’in öğrettiği dualardan birini yapmalıdır. Sübhânallah, elhamdülillâh ve Allahü ekber zikirlerini oturarak veya yan yatarak otuz üçer defa okumalıdır.

.

Hadisimizin bazı rivayetlerine göre Peygamber Efendimiz, “bismike Rabbî” diye başlayan bu duanın, sağ tarafa yatıldıktan sonra okunmasını tavsiye buyurmuştur.

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Biriniz yatağına yatacağı zaman elbisesinin bir ucuyla yatağını silksin. Çünkü yatağından ayrıldıktan sonra oraya hangi zararlının girdiğini bilemez. Sonra da şöyle desin:

Bismike Rabbî, vaza‘tü cenbî ve bike erfauhû, in-emsekte nefsî ferhamhâ ve in erseltehâ fahfazhâ bimâ tahfazu bihî ibâdeke’s-sâlihîn: Rabbim senin isminle yatağıma yattım, yine senin isminle yatağımdan kalkarım. Eğer uykuda canımı alacaksan, bana merhamet edip bağışla! Şayet hayatta bırakacaksan, iyi kullarını muhafaza ettiğin gibi beni de fenalıklardan koru!”

(Buhârî, Daavât 13, Tevhîd 13; Müslim, Zikir 64. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 98; Tirmizî, Daavât 20).

“El-Hamdü Lillâhillezî Et‘amenâ ve Sekânâ ve Kefânâ ve Âvânâ, Fe-kem Mimmen Lâ Kâfiye Lehû Velâ Mu’vî” duasının fazileti

Enes radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem yatağa yattığı zaman şöyle dua ederdi:

Gece yatarken okunacak dualar

Okunuşu; Allahümme eslemtü nefsi ileyke ve veccehtehü vechi ileyke ve fevvadtü emri ileyke ve elce'tü zahri ileyke,rağbeten ve rehbeten ileyke,la melcee ve la menca minke illa ileyke. Amentü bi-kitabike'l-lezi enzelte ve bi-nebiyyike'llezi erselte.

Gece uyurken okunacak duanın Türkçe Meali;

Seyyid Abdülhakîm Arvâsî hazretleri buyurdu ki: Yatağına abdestli olarak, Euzü Besmele okuyarak gir!

Sağ yan üzerine kıbleye karşı yat! Sağ avucunu sağ yanağın altına döşe!

Euzü Besmele ile bir Âyet-el-kürsi oku! Sonra her biri için Besmele okuyarak, üç İhlâs suresi, sonra bir Fatiha, sonra birer defa Felak ve Nas surelerini oku!

Sonra üç defa istigfar duası, yani (Estagfirullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ hü) oku!

Üçüncüsüne (el-hayyel-kayyûme ve etûbü ileyh) ilave et!

Sonra on kere (Tevekkeltü alellah ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh) oku! Onuncusuna (hil aliyyil azîm ellezî lâ ilâhe illâ hü) ilave et!

Gece uyanınca hangi dua okunmalı?

Gece uyandığında okunacak dua hangisi?

Gece uyanınca, şu duayı okuyan, her isteğine kavuşur:

Gaflete düşmesi için, şeytan, uyuyana üç düğüm bağlar. Uyanınca Allah'ı zikrederse, düğümün biri çözülür. Abdest alırsa, ikinci düğüm çözülür. Namaz kılarsa, bütün düğümler çözülür. Buhari.

Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır?

Ayakta, oturarak veya yatarak Allah’ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur’an-ı Kerim’de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyurulmaktadır. Berâ b. Âzib’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.s.) yatağına uzandığında, sağ tarafı üzerine yatar ve şöyle dua ederdi:

Bu duanın anlamı: (Allah’ım! Kendimi sana teslim ettim. Yüzümü sana çevirdim. İşimi sana ısmarladım. Rızanı isteyerek, azabından korkarak sırtımı sana dayadım, sana sığındım. Sana karşı yine senden başka sığınak yoktur. İndirdiğin Kitaba ve gönderdiğin Peygambere inandım.) (Buhârî, Vudû, 75; Müslim, Zikir, 56-58)

Aynı sahabî, Resûlullah (s.a.s.) bana, “Yatağına gireceğin zaman namaz abdesti gibi abdest al, sonra sağ yanın üzerine yat ve bu duayı oku ve bu duanın sözleri yatmadan önceki son sözün olsun.” (Buhârî, Vudû, 75; Müslim, Zikir, 56) buyurduğunu nakletmiştir.

Uyuyamadığımız Zaman Okunacak Dua

Bir kimse kendisini uyku tutmamasından şikayet etti. Bunun üzerine Peygamberimiz (a.s.) ona: “Uyumak istediğin zaman şöyle de buyurdu:

Uyuyamadığımız Zaman Okunacak Dua Okunuşu

E‘ûzü bi kelimâtillâhit tâmmeti min gadabihî ve ‘ıkâbihî ve min şerri ‘ibâdihî ve min hemezâtiş şeyâtîni ve en yehdurûn

Uyuyamadığımız Zaman Okunacak Dua Anlamı

"Allah’ın gazabından, cezalandırmasından, kullarının şerrinden, şeytanların tahriklerinden ve yanımda bulunmalarından Allah’ın tam kelimelerine sığınırım." (Ebû Dâvûd, Tıb 19; Tirmizî, Deavât 94)

ÖZGÜN
Tövbe duası

ÖZGÜN
Nazar için okunacak dua: Nazar duası nedir, nasıl okunur?

ÖZGÜN
Gusül abdesti nasıl alınır kadın ve erkeklerde? Boy abdesti alınışı adım adım tarifi