Zekat nasıl hesaplanır?

Zekat, kelime anlamı olarak bereket ve çoğaltma anlamına gelmektedir. Zekat için bir yıllık sürenin dolması yeterlidir genel itibariyle Ramazan Ayı içerisinde zekatlar dağıtılmaktadır. Bu ayda verilen sadakanın çok sevap olması nedeniyle genel anlamda bu ayda zekat dağıtımı yapılmaktadır. Peki, vereceğiniz zekat miktarları nasıl hesaplanır? Zekât kimlere verilir? İşte detaylar.

Zekat

Genel olarak Ramazan ayında verilen zekat miktarının nasıl hesaplanıldığını, Diyanet sitesinin adresine girerek ne şekilde hesaplayabileceğinizi açıkladık. İşte, detaylar.

Zekat nasıl hesaplanır?

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINDAN ZEKAT HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

c

Zekâtın verileceği kimseler Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır (Tevbe, 9/60).

Fakir ve miskin, temel ihtiyaçları dışında herhangi bir maldan nisab miktarına sahip olmayan kimsedir. Ancak temel ihtiyaçları dışında, ister artıcı (nâmî) vasıfta olsun ister olmasın, herhangi bir maldan nisap miktarına sahip olan kimse fakir veya miskin kapsamında olmadığından ona zekât verilmez (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 266).

Damat ve geline zekât verilebilir mi?

Sütanne ve sütbabaya zekât verilir mi?

Üvey anne, üvey baba ve üvey çocuklara zekât verilebilir mi?

ÖZGÜN
Tövbe duası