|

E-devlet'te yeni hizmet: Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi öğrenme

E-devlet girişi ile sisteme eklenen 'Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi' sorgulamasını kolayca yapabilirsiniz. E-devlet şifresi alma, unutulan şifre işlemleri ve yeni eklenen hizmetleri haberimizden öğrenebilirsiniz.

Yeni Şafak
21:15 - 9/11/2017 Thursday
Güncelleme: 21:31 - 9/11/2017 Thursday
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

2006 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Başbakanlık adına Ulaştırma Bakanlığı yetkisiyle kurulan e-devlet sistemi üzerinden vatandaşlar bir çok hizmetten faydalanabiliyor.

E-devlete eklenen yeni hizmet: Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi hizmet

e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan “Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi” hizmeti içeriği ve kapsamı genişletilerek yeni haliyle kullanıma açılmıştır.

Daha öncesinde sadece kendiniz için belge alabiliyor iken, artık Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi'ni kendiniz, eşiniz ve henüz ergin olmayan çocuklarınız için e-Devlet Kapısı'ndan alabilirsiniz.

E-devlet şirfesi PTT'den alınıyor

E-Devlet şifresi PTT'lerden alabileceğiniz gibi artık internet bankacılığını kullanarak da alabilirsiniz.

Bunun için: 'Sisteme giriş' bağlantısına tıkladıktan sonra

e-Devlet şifresi kaç TL?

e-Devlet şifrenizi 2 TL karşılığında PTT şubelerinden alabilirsiniz. İlk alımdan sonra, takip eden tüm şifre alımları 4TL olarak ücretlendirilir

e-Devlet şifresi için gerekli evraklar

Şifre başvurusu yaparken geçerli bir kimliğiniz olması yeterlidir. Kimlik fotokopisi vermenize gerek yoktur.

E-Devlet Nedir?

e-Devlet Kapısı, tüm kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkanı sağlayan büyük bir internet sitesidir. Kapı’nın amacı kamu hizmetlerini, vatandaşlara, işletmelere, kamu kurumlarına bilgi ve iletişim teknolojileriyle etkin ve verimli bir şekilde sunmaktır.

Kurulum ve İşletme

e-Devlet Kapısı'nın kurulması, işletilmesi ve yönetilmesi görev ve sorumluluğu 20/4/2006 tarihli ve 26145 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, 24/3/2006 tarihli ve 2006/10316 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Başbakanlık adına Ulaştırma Bakanlığı yetkisine verilmiştir. Anılan Bakanlar Kurulu kararı ve 10/08/2006 tarih ve 26255 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 2006/22 sayılı Başbakanlık Genelgesi gereği, kamu hizmetlerinin elektronik ortamda, ortak bir platformda ve vatandaş odaklı sunumu için iş süreçlerinin gözden geçirilmesi, içerik yönetimi, entegrasyon ile ilgili standartlar ve gerekli hukuki düzenlemeler konusundaki çalışmalar, Ulaştırma Bakanlığı'nın koordinasyonunda ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının etkin katılımıyla Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. tarafından yürütülmektedir.

e-Devlet Kapısı üzerinden kişiler tarafından yapılan işlemlerin ve bu işlemlerde kullanılan bilgilerin güvenliğini sağlamak açısından temel olarak görülen kurallar aşağıda belirtilmiştir. e-Devlet Kapısı sistem ve görsel altyapısının güvenilir bir şekilde kişilere sunulmasıyla ilgili ihtiyaç duyulan önlemleri yerine getirmiştir.

Kişisel Verilerin Güvenliği

Kullanıcıların e-Devlet Kapısı’nda sunulan hizmetlere erişimi ve kişisel bilgileri güncelleme amaçlarıyla e-Devlet Kapısıyla paylaştığı bilgileri, yalnızca e-Devlet Kapısı tarafından görevlendirilmiş ve sisteme erişim ve görüntüleme hakkı olan sistem yöneticileri tarafından yalnızca e-Devlet Kapısı sisteminin güvenliğini ve tutarlılığını sağlamaya yönelik kullanılabilir.


Kişilerin, e-Devlet Kapısı ile paylaşmış olduğu bilgiler, kişilerin onayı dışında ya da yargı kararı ve/veya yasal bir yükümlülük altında bulunmadığı sürece herhangi bir üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşa hiçbir nedenden ötürü paylaşılmayacak ya da verilmeyecektir. Yasal düzenlemelerle bu bilgilerin açıklanmasını gerektiren bir durum tekâmül etmediği sürece hiçbir istisna ile bu bilgiler açıklanmayacaktır.

Telif Hakları

e-Devlet Kapısı’nın hazırlanmasında kullanılan tasarım ve yöntem bilgisi konusundaki telif hakları e-Devlet Kapısı’na aittir. Üçüncü şahıs ve/veya firmalara ait materyaller dışında kalan, Kapı'ya rekabet avantajı sağlayan bilgi ve materyallere dair tüm telif hakları, tescilli marka, patent, entelektüel ve diğer mülkiyet hakları e-Devlet Kapısı’na aittir.

Sorumluluk Sınırları

e-Devlet Kapısı diğer kurumlarla birlikte çalışabilirliği, bu kurumların internet sitelerine bağlantı vererek ve/veya bu kurumların internet servislerini arayüzler üzerinden sunarak sağlamaktadır. Gizlilik Politikası’nda yer alan taahhütler yalnızca e-Devlet Kapısı alanının kullanımında geçerlidir ve bağlantı olarak yönlendirme yapılan kamu internet siteleri ve sitelerin kendilerine ait hizmetlerini kapsamamaktadır.

Bağlantı ile e-Devlet Kapısı’ndan ulaşılan internet sitelerinin kullanımı ile ilgili gizlilik ve kullanım şartları o siteler tarafından belirlenmektedir. Bu sitelerden alınıp kullanılacak bilgilerden, o site tarafından takip edilen etik ilkelere, gizlilik prensiplerine uymamaktan kaynaklanacak herhangi bir sistemsel ve görsel kalite kaybı ve bunun doğurabileceği maddi ve/veya manevi zararlardan hiçbir biçimde e-Devlet Kapısı sorumlu tutulamaz.

E-Devlet şifremi unuttum?

e-Devlet Şifrenizi unutursanız yeniden temin etmek için PTT şubelerine başvurmak zorunda değilsiniz. Eğer daha önce kullanıcı profilinize cep telefonu bilginizi tanımladıysanız, şifrenizi kendi kendinize ücretsiz olarak yenileyebilirsiniz. Şifre yenileme işlemini
https://giris.turkiye.gov.tr/G...
adresinde gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca e-imza, mobil imza ve
adresini kullanarak internet bankacılığı ile şifre yenileme işlemi yapabilirsiniz.

e-Devlet Şifreniz asla iptal olmaz. Şifrenizin talebiniz ve bilginiz olmaksızın herhangi bir nedenle iptal edilmesi ya da kullanıma kapatılması söz konusu değildir. Şifrenizi hiç kullanmadan ya da değiştirerek kullanmaya başladıktan sonra sisteme 1 ay, 2 ay, 3 ay, 1 yıl ya da daha uzun sürelerde hiç giriş yapmamış olsanız bile, şifrenizin geçersiz olması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.


Kişisel bilgilerinizin güvenliği için, sistem 3 ayda bir şifre değişikliği yapılması uyarısında bulunur. Ancak bu durumda bile isterseniz şifrenizi değiştirmeden kullanmaya devam edebilirsiniz.

e-Devlet Şifreniz size özeldir ve kişisel bilgilerinizin güvenliği için şifrenizi kimseyle paylaşmamanız gerekmektedir.
Kredi başvurusu,
işe giriş v.b. nedenler ile sizden şifrenizi isteyen kişilere şifrenizi vermeyiniz. Şifrenizi verdiğiniz kişiler pek çok kişisel bilginize ulaşabilir ve adınıza işlem yapabilir.
e-Devlet Şifrenizi
2TL
karşılığında PTT şubelerinden alabilirsiniz. İlk alımdan sonra, takip eden tüm şifre alımları
4TL
olarak ücretlendirilir. Eğer yurt dışında iseniz, şifrenizi ücretsiz olarak konsolosluklardan temin edebilirsiniz. Şifrenizi unutmadığınız sürece yeniden almanız gerekmez. Şifre başvurusu yaparken geçerli bir kimliğiniz olması yeterlidir. Kimlik fotokopisi vermenize gerek yoktur.
e-Devlet Kapısı çalışanları da dahil olmak üzere kimse şifrenizi göremez veya sizin adınıza şifre değişikliği yapamaz.
#E-devlet
6 years ago