|

Avrupa’yı kalbinden vuracak

Otizmli olduğu için okula alınmayan 8.5 yaşındaki Ozan Sanlısoy’un annesi Sedef Erken 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Strasborg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde çadır kurarak sesini dünyaya duyuracak. Erken, AİHM önünde yapacağı eylemin amacının Türkiye’yi protesto etmek değil Avrupa’yı protesto etmek olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
18:28 - 1/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 16:33 - 1/12/2014 Pazartesi
Yeni Şafak

Otizm hastası oğlu Ozan Sanlısoy anaokuluna alınmadığı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuran Sedef Erken’in hukuk mücadelesi devam ediyor. Otizmli çocukların hakları için mücadele veren Erken ve engelli hakları savunucuları İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı.  Erken, AİHM’deki ‘Eğitim Hakkının İhlali ve Ayrımcılık’ davası sürerken, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Strasbourg’da AİHM önünde çocuk çadırı kurarak sesini dünyaya duyurmaya çalışacağını söyledi. Erken, Strasbourg'a giderek AİHM’nin önünde bir çocuk çadırı kuracağını söyleyerek, “ Kucağımda bir çocuk oyuncağı ile basın açıklaması yapıp sembolik olarak sesimi duyurmak istiyorum. Bunu yapma amacım Türkiye’de bu işin hukuken çözülmemiş olması değil Avrupa’da da çözülmemesi. Orada protesto etmek istediğim Türkiye değil Avrupadır” dedi.


OTİZMLİ ÇOCUKLAR OKULA GİDEMİYOR

Erken, pek çok otizmli çocuğun okula gidemediğini belirterek, “Okula gittikleri saatler o kadar kısıtlı ki buraya gelebilecek boş vakitleri var. Onlar için düzenlenmiş sosyal alanlar yok, onlara uygun iletişim alanları yok, diğer arkadaşlarıyla bir arada olabilecekleri farklı aktiviteler yok. Bunlar olmayınca çocuklar aileleriyle evlerine kapanıyor. Otizmli çocuğu olmayan ailelerin de bunu sahiplenmesini istiyoruz” diye konuştu.


DAVAYA AİHM BAKACAK

Sedef Erken, Ozan Sanlısoy’u 5 yaşındayken anaokuluna yazdırılmak için gittiği özel okuldan, kabul edemeyiz cevabını alırken, başvurduğu devlet okullarından ise “sınıf öğretmenine sorun yaratır” cevabını vermişti. Yaşadıklarının ardından savcılığa suç duyurusunda bulunan Erken, savcılığın verdiği takipsizlik kararı üzerine Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunmuş fakat oradan da ret cevabı almıştı. İç hukuk yollarının tükenmesi üzerine anne Erken ‘Eğitim Hakkının İhlali ve Ayrımcılık’ davasını AİHM’e taşımıştı.

#otizm aihm
#sedef erkan
#aihm protesto
9 yıl önce