|

Berat Gecesi ne zaman: Berat Gecesi ibadetleri, duaları ve fazileti

Ramazan ayına günler kala mübarek Berat gecesine günler kaldı. Müslüman aleminin maneviyatına değer verdiği Berat Gecesi ne zaman? Ramazan ayına sayılı günler kala Berat Gecesi ne zaman diye merak edenlerin sayısı arttı. Peki, Berat Gecesi ne zaman idrak edilecek? Berat Gecesi Ne Zaman? Berat Gecesi Fazileti? Berat Gecesi ibadetleri nelerdir? Berat Gecesi'nde okunacak dualar hangileri? Ayrıntılar haberimizde.

17:24 - 15/03/2022 Salı
Güncelleme: 13:10 - 16/05/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
Berat Gecesi
Berat Gecesi

Ramazan ayına sayılı günler kala gözler Berat Gecesi tarihine çevrildi. Berat Gecesi ne zaman? Şaban ayının 15'inci gecesine denk gelen Berat Gecesi bu yıl 17 Mart 2022 tarihine denk geliyor

BERAT GECESİ ÖNEMİ

Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.

Berat Gecesi, hadis-i şeriflerle özellikle önemi belirtilmiş mübarek bir gecedir.

BERAT GECESİ FAZİLETİ

Hazreti Muhammed (S.A.V), Berat Gecesi'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:

"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur.

Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir. Berat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Zira bu gece amel defteri yazılır. Peygamberimiz Hazreti Muhammed Berat Gecesinin önemini şöyle anlatmıştır;

-Bu yıl içinde doğacak ve öleceklerin isimleri, özel deftere yazılır.

-Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.

-Bu gece herkesin amelleri Allahü Teâlâ’ya arz olunur.

Peygamberimiz (S.A.V), ‘Allah Teâlâ Şabanın 15.gecesinde (bu gecede) dünya semasına iner, Ben-i Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları bağışlar.’ buyurmuştur.

BERAT GECESİ NE ZAMAN

Müslümanlar tarafından heyecanla beklenen Berat Gecesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Müslümanlar tarafından ibadetler ve dualarla idrak edilecek. Şaban ayının 15'inci gecesi, miladi takvime göre bu yıl 17 Mart 2022 tarihine denk geliyor.


BERAT GECESİ İBADETLERİ

- Nafile namazı kılmak

- Kuran okumak

- Tövbe etmek

- Dua etmek

- Salavat getirmek

- Sadaka vermek

- Hamd etmek

- Gündüzünde oruç tutmak

Berat Gecesi'nin faziletleri saymakla bitmiyor. Berat Gecesi tüm Müslüman alemi için arınma, günahlardan beraat olarak değerlendiriliyor. Bu gece mümkün olduğunca tövbe edilmeli ve ibadetle geçirilmeli

BERAT GECESİ DUALARI

"Ey kalpleri evirip çeviren Allahım! Kalbimi dininde sabit kıl." (Tirmizi, Daavat, 124)

"Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır, ayaklarımızı sağlam bastır(kaydırma) ve şu kafir kavme karşı bize yardım et." (Bakare, 2/250)

"Allahım! Senden hidayet, takva, iffet ve(başkalarına muhtaç olmayacak) zenginlik niyaz ediyorum." (Müslim, Dua, 72)

Allah'ım! Doğru söyleyen bir dil ve teslim olmuş bir kalp lütfetmeni istiyorum." (Tirmizi, Daavat, 23)

"Ya Rabbi! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet." (İbn Mace, Dua, 5)

"Ey Rabbimiz! Unutur ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme! Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet bizi bağışla, bize acı! Sen bizim mevlamızsın.Kafirler topluluğuna karşı bize yardım et." (Bakare,2/286)

"Allah'ım! Senden senin sevgini ve beni sana yakın kılacak herkesi sevmeyi bana nasip etmeni niyaz ediyorum." (Tirmizi, Daavat, 73)

"Rabbimiz! Bizi hidayete erdirdikten sonra kalplerimizi eğriltme.Bize katından bir rahmet bahşet.Şüphesiz sen bağışı en çok olansın." Al-i İmran, 3/8)

"Allah'ım! Beni güzellikler işleyip müjdesine nail olanlardan, kötülük işlediklerinde de bağışlanma dileyenlerden eyle." (İbn Mace, 57)

"Rabbimiz! Bize dünyada da ahirette de iyilik ver ve bizi ateş(cehennem) azabından koru." (Bakare, 2/201)

"Allahım! Zulmetmekten ve zulme uğramaktan sana sığınırım." (Nesai, İstiaze, 14)

"Allah'ım! Günahlarımı, bilgisizlik yüzünden yaptıklarımı, haddimi aşarak işlediğim kusurlarımı, benden daha iyi bildiğin bütün hatalarımı bağışla." (Buhari, Daavat, 60)

"Allah'ım acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten, ihtiyarlık düşkünlüğünden ve kabir azabından sana sığınırım. Allah'ım! Bana sana karşı gelmekten sakınma duygusu kazandır. Nefsimi günahlardan arındır, çünkü onu en iyi arındıracak olan Sensin.Nefsimin sahibi ve efendisi sensin. Allah'ım! Faydasız bilgiden, ürpermeyen gönülden, doyma bilmeyen nefisten, kabul olmayacak duadan sana sığınırım." (Müslim, Zikir, 73; Nesai, İstiaze, 13, 65)

#Berat gecesi
#Berat Gecesi
#Berat Gecesi ne zaman
#Berat Gecesi ne zaman
#Berat Gecesi okunck dualar
#Berat Gecesi okunacak dualar
#Berat Gecesi ibadetleri
#Berat Gecesi ibadetleri
2 yıl önce