|

Yurtdışı seçmenden ikinci tur için sandıklara yoğun ilgi: Yurtdışında şu ana kadar ne kadar oy kullanıldı?

Türkiye 28 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gidiyor. Yurtdışı temsilciliklerde cumhurbaşkanı ikinci turu için 20 Mayıs’ta başlayan oy verme işlemi sona eredi. Gümrük kapılarında ise oy verme işlemi 28 Mayıs Pazar günü saat 17:00'a kadar devam edecek. Seçmenler 2. tur seçimlerine yoğun ilgi gösterdi. 14 Mayıs seçimleri için Türkiye'nin yurt dışı temsilciliklerinde ve gümrük kapılarında toplam 1 milyon 817 bin 10 kişi oy kullanmıştı. Peki Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçiminde yurt dışında ilk günde ne kadar oy kullanıldı?

09:37 - 25/05/2023 الخميس
Güncelleme: 09:39 - 25/05/2023 الخميس
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi yurtdışı oy sayısı
Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi yurtdışı oy sayısı

28 Mayıs pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için yurtdışında oy kullanma işlemi sona erdi. Yurtdışı seçmenlere gümrüklerde 28 Mayıs saat 17.00'ye kadar oy verebilecek.

Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemleri yarın başlayacak, 24 Mayıs'a kadar sürecek.

Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçiminde yurt dışında ilk günde ne kadar oy kullanıldı?

Cumhurbaşkanı Seçimi'nin 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur oylaması için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerden oy kullananların sayısı 1 milyon 856 bin 968'e ulaştı. Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erdi. Gümrüklerde ise 28 Mayıs saat 17.00'ye kadar devam edecek.Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, 14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ilk turu için 27 Nisan-9 Mayıs tarihleri arasında yurt dışı temsilciliklerde, 14 Mayıs saat 17.00'ye kadar da gümrük kapılarında oy kullanmıştı.

Seçimin ilk turu için 1 milyon 691 bin 287'si yurt dışı temsilciliklerde, 148 bin 183'ü gümrük kapılarında olmak üzere yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı toplam 1 milyon 839 bin 470 seçmen sandığa gitmişti.

Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen 24 Mayıs akşamına kadar yurtdışındaki oy merkezlerinde, 28 Mayıs saat 17.00’ye kadar ise gümrüklerde oy kullanabilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yurt dışındaki seçmenlere teşekkür

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "20 Mayıs'ta başlayan yurt dışında oy kullanma işlemi bugün itibarıyla tamamlandı. Memleketlerinden uzakta olsalar da sandıklara akın ederek iradesini yansıtan, milletimizi tüm dünyada gururla temsil eden her bir kardeşime teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Gümrük kapılarında ve havalimanlarında oy verme işlemlerinin 28 Mayıs saat 17.00'ye kadar devam edeceğini belirten Erdoğan, "Henüz oy kullanamayan vatandaşlarımızı bu imkandan faydalanmaya çağırıyorum." dedi.

14 Mayıs seçimlerinde olduğu gibi cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna da rekor bir katılım sağlandığına vurgu yapan Erdoğan, "Bölücü örgüt sempatizanları ve demokrasi düşmanlarının engelleme çabalarına rağmen tercihinize sahip çıktınız, büyük bir başarıya imza attınız. Vatandaşlık görevinizi en güzel şekilde yaptınız, demokrasi bayrağını bize devrettiniz. Rabbim hepinizden razı olsun. İnşallah 28 Mayıs'ta milletimiz bu emanetin hakkını verecek, sandıkları adeta bir bayram yerine çevirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Yurt dışında hangi aday ne kadar oy aldı?

14 Mayıs'taki Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçimlerinin Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan kesin sonuçlarına göre yurt dışında katılım yüzde 53 olarak gerçekleşti. Seçim sonuçlarına göre Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan yurt dışında oyların yüzde 57,5'ini aldı; Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise ilk turu yüzde 39,6 oy oranıyla bitirdi.

Anadolu Ajansı verilerine göre Erdoğan, Mısır, Suudi Arabistan ve Belçika'da yüzde 70'in üzerinde oy aldı. Kılıçdaroğlu en yüksek oy oranına ulaştığı Portekiz'de yüzde 90'ın üzerine çıkarken, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve İrlanda'da yüzde 80'in üzerinde oy aldı.

#cumhurbaşkanlığı 2. tur
#yurtdışı oy verme
#seçim 2023
1 عام قبل