|

Ruhani kıskaçta

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, iktidarının ikinci döneminde iç ve dış kıskaca alındı. ABD yaptırımları ve ülkesindeki sokak hareketleriyle başa çıkmaya çalışan Hasan Ruhani, darbe tehdidi ve istifa çağrılarıyla karşı karşıya. Suriye’deki İran mevzileri İsrail ateşi altındayken Tahran’ın müttefiki Rusya ile arasında makas da açılıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/06/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:36 - 28/06/2018 Perşembe
AA
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, iktidarının ikinci döneminde iç ve dış kıskaca alındı. ABD yaptırımları ve döviz kurunda meydana gelen artış ve hayat pahalılığını protestolarıyla başa çıkmaya çalışan Hasan Ruhani içeriden darbe tehdidi ve istifa çağrılarıyla karşı karşıya. İran Lideri Ali Hamaney’in Yüksek Askerî Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, İran’daki mevcut siyasi ve ekonomik duruma ilişkin ‘’Hükûmet olmazsa ülke daha iyi yönetilecek gibi görünüyor.’’sözleriyle açıkça askeri darbe imasında bulundu. İran Hamadan Millevtekili Amir Khoceste ise önümüzdeki 15 günlük süre içerisinde ekonomik koşulların düzeltilememesi durumunda ‘Ruhani’nin istifa etmesi gerektiğini açıkladı.


SURİYE’DE MEVZİLER VURULUYOR

İsrail ise Kuneytra, Şam ve Dera bölgelerinde İran destekli Şii milislere ait karargah ve İran’da gelen uçakların indiği havalimanlarını bombalamaya devam ediyor. Şam Askeri Havalimanın’a inen bir İran kargo uçağı 25 Haziran gecesi İsrail tarafından vuruldu. Humus, Dera, Kuneytra hattında bir İsrail uçakları ve silahlı insansız hava araçlarının saldırıları artarak sürüyor.

RUSYA İLE MAKAS AÇILDI

Rusya, başta Şam olmak üzere daha öncesinde İran destekli Şii militanların kontrol ettiği bir çok bölgede güvenliği devraldı ve bölge genelinde İran etkinliğini azaltan adımlar attı. Rusya ayrıca Humus, Hama, Deir el Zor, Zebadani, Madaya ve Guta gibi kritik noktalarda İran destekli grupların aşamalı çekilmesini sağladı. Suriye sonrası İran’ı sınırlayan faaliyetlerin Lübnan ve Irak’la devam edeceği belirtiliyor.


BOLTON ÖRGÜTÜN MAAŞLI ÇALIŞANI

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un terör örgütü Halkın Mücahitleri örgütünden maaş aldığını belirtti. Zarif, İran Meclisi Velayet Grubu ile yaptığı toplantıda yaptığı konuşmada “Bolton, Halkın Münafıkları (Mücahitleri) örgütünün toplantılarına katılıyor. Konuşma yapıyor, para alıyor. Bolton Halkın Münafıkları örgütünün maaşlı çalışanıdır. ABD’yi yönetenler İran’la savaşmadan hedeflerine ulaşabilmeyi düşünüyorlar.” ifadelerini kullandı.

MANİPÜLATÖRE YARGI SOPASI

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, “ülkedeki ekonomik güvenliği bozanlara” karşı yargıya harekete geçme çağrısında bulundu. Tahran’daki konutunda yargı yetkilileri ile buluşan Hamaney “Halk, iş alanlarında, yaşam ve geçim konusunda güvenli olmalıdır.” dedi. İran Yargı Erki Başkanı Laricani, dün yaptığı bir açıklamada, döviz ve altın piyasasında manipülasyon yapanların idamla yargılanabileceği uyarısında bulunmuştu.

  • İstifa etmem
  • İran Cumhurbaşkanı Ruhani, istifa taleplerine rest çekerek karşılık verdi. Başında bulunduğu hükümetin seçimlerde 24 milyon oy aldığını bugün ise 81 milyonun güvenine sahip olduğunu ifade eden Ruhani, “Eğer bazıları hükümetin korktuğunu ve kenara çekileceğini düşünüyorsa yanlış düşünüyor. Hükümet istifa etmeyecek.” diye konuştu.
#İran
#Ruhani
#Portesto
6 yıl önce