|

Trump İran'ı müzakereye çağırdı

İran ile nükleer anlaşmayı iptal eden ABD Başkanı Trump, Tahran yönetimine yeniden müzakere mesajı verdi. Trump, "İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile ön koşulsuz görüşmeye hazırım. Buluşmak isterlerse, istedikleri yerde buluşurum" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
21:52 - 30/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 23:58 - 30/07/2018 Pazartesi
AA
ABD Başkanı Trump
ABD Başkanı Trump
Tüm dünyanın tepkilerine rağmen İran ile BM arasında imzalanan '
nükleer anlaşmadan
' çekilen ABD Başkanı Trump, Tahran yönetimine müzakereler için mesaj yolladı.
"
İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile ön koşulsuz görüşmeye hazırım
" diyen Trump, İran'a tarihin en büyük yaptırımlarını uygulamaya karar vermişti.

Trump geçtiğimiz hafta da, Ruhani'yi çok sert bir dille tehdit etmişti. Trump, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye, "Bir daha asla ama asla ABD'yi tehdit etmeyin aksi halde tarih boyunca birkaçının yaşadığı gibi bunun acısını çekeceksiniz. Artık şiddet ve ölüme dair kaçık ifadelerinizi sineye çekecek bir ülke değiliz. Dikkat et" demişti.

Trump, nükleer anlaşmanın devam etmesi için Tahran yönetiminin yeni şartları kabul etmesi gerektiğini uzun süredir altını çizerken, anlaşmanın iptali seçim vaatleri arasında bulunuyordu.

Savaşla tehdit ettiği Kim ile görüştü

Trump geçtiğimiz aylarda da savaşla tehdit ettiği Kuzey Kore lideri Kim ile Singapur'da görüşmüştü.

ABD Başkanı Donald Trump, 14 Temmuz 2015’te Avusturya'nın başkenti Viyana’da P5 1 (ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile İran arasında imzalanan ve 16 Ocak 2016’da yürürlüğe giren Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan çekildiklerini ve İran'a yönelik yaptırımların yürürlüğe sokulacağını duyurmuştu. Trump yönetimi, müttefiklerini İran'dan petrol alımını kasım ayına kadar sıfıra indirmeye zorluyor.

#ABD
#Trump
#İran
6 yıl önce