|

1 milyon yıl yönetirim dedi seçimle devrildi

Gambiaya'da darbe ile iktidara gelen ve 22 yıldır ülkeyi yöneten Yahya Jammeh'in son seçimleri kaybettiği açıklandı. Jammeh daha önce yaptığı açıklamada, “Allah izin verirse ülkeyi bir milyon yıl yönetmek istiyorum” dedi.

Yeni Şafak
13:09 - 3/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 13:22 - 3/12/2016 Cumartesi
Diğer

“Allah izin verirse ülkeyi bir milyon yıl yönetmek istiyorum" diyen Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh, darbeyle ele geçirdiği iktidarı 22 yıl sonra seçimlerle kaybetti.



Batı Afrika ülkesi Gambiya'da 1994 yılında darbeyle iktidara gelen, 2015'te ise ülkeyi bir İslam Cumhuriyeti'ne dönüştürdüğünü ilan eden Devlet Başkanı Jammeh, perşembe günü gerçekleştirilen seçimlerde emlak komisyoncusu rakibi Adama Barrow'a kaybetti. Oyların 45.5'ini alan Barrow, yüzde 36.6 oy oranında kalan Jammeh'i geçerek Gambiya'nın yeni devlet başkanı oldu.






Ülkede sükûnet çağrısı

Sputnik'in haberine göre resmi açıklamada bulunan Gambiya Seçim Komisyonu Başkanı Alieu Momar Njie, “Bu seçimde Adama Barrow toplam 263 bin 515 oy aldı. Bu vesileyle Adama Barrow'un Gambiya Cumhuriyeti'ne başkan olarak hizmet etmek üzere seçildiğini duyuruyorum" dedi. Nije, 'alışılmadık bir durumun içine girilmesi nedeniyle' ülkede sükûnet çağrısı yaptı.






Gambialılar sokaklara döküldü

Gambiya halkı sonuçların açıklanmasının ardından başkent Banjul'da bir araya geldi. Gambiyalılar, Barrow'un zaferini dans eserek kutladı.




Jammeh: İktidar Allah'ın elindedir

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan eski İngiliz sömürgesi Gambiya'yı 22 yıldır yöneten Jammeh, “Allah izin verirse ülkeyi bir milyon yıl yönetmek istiyorum" söylemişti. Jammeh bu hafta başında yaptığı bir açıklamada ise “Başkanlık ve iktidar Allah'ın elindedir ve sadece Allah'ın onu benim elimden alabilir" demişti. 2006 yılında bir darbe girişimini bastıran Jammeh, Kasım 2011'deki seçimlerde oyların yüzde 72'sini almıştı.



#Gambiya
#Jammeh
#Seçim
7 yıl önce