|

1 numaralı muhbir Otto

Almanya'da muhbir gözetiminde işlenen cinayetlerde bir gerçek daha gün yüzüne çıktı. 3 katilin olduğu cinayet mahallinde 3 muhbirin hazır bulunduğu tespit edilirken, bu ajanların başında 'Otto' lakaplı Tino Brandt'ın olduğu ortaya çıktı. Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın 2010 raporunda ise, "sağcı terör yapısı yoktur" ifadesinin geçmesi dikkat çekti

Dış Haberler
00:00 - 20/11/2011 Pazar
Güncelleme: 01:13 - 20/11/2011 Pazar
Yeni Şafak
1 numaralı muhbir Otto
1 numaralı muhbir Otto

Alman istihbaratının hasıraltı ettiği aşırı sağ terörün nasıl bu kadar yayılabildiği konusu ülkeyi sarsmaya devam ediyor. Neonazi 'Nasyonalist Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü, son 12 yılda 10 seri cinayet işlerken, iç istihbarat toplamakla görevli Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın 2010 yılında yayımladığı raporda "Sağcı terör yapısı yoktur" ifadesinin geçtiği ortaya çıktı. Federal İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich'in giriş yazısının bulunduğu raporda aşırı sağcı eylemcilerin şiddetinin ağırlıklı olarak plansız biçimde ve aniden geliştiği öne sürülürken, Nasyonal Sosyalist Yeraltı örgütünden ise hiç bahsedilmedi.

TEŞKiLATTAN 200 BiN MARK ALDI

Diğer taraftan 10 cinayetten en az 6'sında olay yerinde 'Küçük Adolf' lakaplı bir muhbirin olduğu bilinirken, örgüt üyelerinden polise teslim olan Beate Zschaepe ile intihar eden Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos'un, Anayasayı Korumu Teşkilatı ajanlarından "Otto" kod adlı Tino Brandt'tan yardım aldığı ortaya çıktı. Üç katilin bulunduğu yerlerde üç muhbirin hazır bulunduğu tespit edilirken, bu ajanların başında Tino Brant geliyordu. Alman aşırı sağcı Milliyetçi Demokrat Parti (NPD) eski Başkan Yardımcısı Brandt, bu sırada Anayasayı Koruma Teşkilatı adına ajanlık yaptı. 1994'te 19 yaşındayken istihbarata çalışmaya başlayan Brandt, 2001'e kadar sağladığı bilgiler için 200 bin Alman Markı aldı.

IRKÇI DVD'LERi 20 KiŞi HAZIRLADI

Brandt, ajan olduğu dönemde bu parayla Thüringer'de "Memleketi Koruma" adlı Nazi örgütünü kurdu. Bu örgütte Uwe Mundlos, Uwe Böhnnhardt ve Beate Zschaepe faal olarak yer aldı. Üçlü daha sonra örgütten ayrılarak adına silahlı eylem, bombalama, banka soygunu ve seri cinayetler işlediği Nasyonel Sosyalist Yeraltı örgütünü kurdu. Tino Brandt'ın ajanlar arasındaki kod numarası ise 2045'ti. Alman basınına göre, bir yandan Neonazi oluşumların başını çeken Brandt, en az 10 kişinin ölümünden sorumlu tutulan ırkçı "Nasyonal

Sosyalist Yeraltı" örgütünü de yıllarca izledi.

Öte yandan "Der Spiegel" dergisi, cinayetlere ilişkin DVD'lerin hazırlanmasıda katil aşırı sağcılara en az 20 kişinin yardım ettiği iddiasını ortaya attı. Haberde ayrıca, 1990'lı yılların sonunda en az 3 aşırı sağcının Thüringen Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi adına muhbir olarak çalışmış olduğu kaydedildi. Katillere yardım eden kişilerden 4'ünün bir ikiz çift olduğu, bunlarıdan ikisinin adının Andre E. ve Susann E. olduğu iddia edildi.



12 yıl önce