|

150 bin öğrenci okula başladı

Batı Balkan ülkelerinden Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Makedonya'daki ilk ve orta dereceli okullarda yeni öğretim yılının başlamasıyla yaklaşık 150 bin öğrenci ilk kez okul sıralarıyla tanıştı.

Yeni Şafak
13:59 - 1/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 11:17 - 1/09/2016 Perşembe
AA

Bosna Hersek'i oluşturan iki entitede bu yıl yaklaşık 50 bin öğrenci birinci sınıfa başladı. Bosna Hersek Federasyonu'nda yaklaşık 36 bin öğrencinin kayıt olduğu ifade edilirken, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde 10 bin 118 öğrencinin okul sıralarıyla tanıştığı belirtildi.



Başkent Saraybosna'daki İlidza Rakovica İlköğretim Okulu'nda birinci sınıfa başlayan 40 öğrencinin ise heyecanı yüzlerinden okundu. Okul müdürü Nermina Budnjo okula yeni başlayan öğrencilerin iki sınıfa ayrıldığını belirterek, öğrencilerle sağlıklı ilişkiler kurulması gerektiğini söyledi.



İlidza Belediye Başkanı Senaid Memic de belediyeye bağlı 11 okulda yeni öğretim yılının başladığını ifade ederek, eğitime yönelik projelere devam edeceklerini aktardı. Batı Balkanların en küçük ülkesi Karadağ'da, yaklaşık 113 bin öğrenci ders başı yaptı. Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada, bu yıl 7 bin 650 öğrencinin birinci sınıfa başladığı belirtilerek, bugün başlayan yeni öğretim yılının 13 Haziran 2017'de sona ereceği duyuruldu.



Karadağ Eğitim Bakanı Predrag Boskovic ise Pavle Rovinski İlköğretim Okulu'nda katıldığı törende, öğrencilerin gelişiminde hem aile hem de öğretmenlerin son derece etkili olduğunu anlatarak, tüm öğrencilere yeni öğretim yılında başarılar diledi. Sırbistan Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada, yaklaşık 900 bin öğrenci için ders zilinin çaldığı ifade edilerek, bunlardan 70 bininin birinci sınıfa kaydolan öğrenciler olduğu belirtildi.



Sırbistan Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Mladen Sarcevic, başkent Belgrad'da katıldığı törende, geçen yıla oranla kayıtlarda artış yaşandığını söyleyerek, "Sırbistan'daki eğitimin çok daha iyi olması için çalışmalarımıza bu yıl da devam edeceğiz." ifadesini kullandı.



Ders zilinin çaldığı bir diğer Balkan ülkesi Makedonya'da ise 21 bin 250'si birinci sınıf 268 bin öğrencinin yeni öğretim yılına başladığı bildirildi.



Makedonya Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada, bu yıl yeni kayıt olan öğrencilerin geçen yıllarla aynı oranda olduğunu belirterek, 6 Ağustos'ta meydana gelen ve başkent Üsküp ve çevresinde etkili olan sel felaketinde hasar gören okullarda öğrenim yılına ileri bir tarihte başlanacağı kaydedildi.



Bu arada, yeni öğretim yılının, diğer Balkan ülkeleri Kosova'da 5 Eylül ve Arnavutluk'ta 13 Eylül'de başlayacağı öğrenildi.







#Balkanlar
#Makedonya
#Bosna Hersek
8 yıl önce