|

1948'den bugüne Türkiye-İsrail ilişkisi

1948'de kurulan İsrail devleti ile Türkiye arasından yaşanan inişli çıkışlı ilişki bugünlerde tekrar gündemin en önemli başlığı oluşturuyor. İsrail'in Ankara tarafından ilan edilen önkoşulları yerine getirmesiyle ilişkilerde yeni bir dönem başladı.​​

Yeni Şafak
15:08 - 27/06/2016 Pazartesi
Güncelleme: 16:07 - 27/06/2016 Pazartesi

Türkiye ile İsrail'in ikili ilişkileri 1949'dan bu yana bazı iniş çıkışlar yaşadı. Ankara, Arap halklarına ve özellikle Filistinlilere yönelik hak ihlallerinde İsrail'e karşı tutum almaktan çekinmedi. 1990'ların sonunda gelişen ilişkiler, İsrail'in Filistinlilere yönelik sert politikaları ve son olarak Mavi Marmara katliamı nedeniyle bozuldu.



Roma'da gerçekleştiren görüşmeler sonrası İsrail'in Ankara tarafından ilan edilen önkoşulları yerine getirmesiyle ilişkilerde yeni bir dönem başladı.



İsrail devletinin başlangıcı olan 1948'den hemen bir yıl sonra 1949'da Türkiye'nin devlet olarak tanıdı. 1963'te ikili ilişkiler elçilik düzeyine çıkarılırken 1980'de İsrail'in Kudüs'ü başkenti ilan etmesiyle Türkiye ile ilişkiler en alt düzeye çekildi.



En son 2009 yılında Recep Tayyip Erdoğan'ın İsviçre'nin Davos kentinde "Gazze: Orta Doğu'da Barış Modeli" oturumunda İsrail Cumhurbaşkanı Peres'e karşı yaptığı çıkış ile ilişkiler gerildi ve yaşanan Mavi Marmara katliamı nedeniyle ilişkiler tamamen sona ermişti.



Dünden bugüne yaşanan süreç ise şu şekilde;


Galeri: Adım adım Türkiye-İsrail ilişkileri

#İsrail
#Türkiye
#Kudüs
8 yıl önce