|

303 milyon çocuk okula gidemiyor

Dünyanın pek çok yerinde savaş, fakirlik ve doğal afet gibi sebeplerden dolayı okula gidemeyen çocuk sayısı 303 milyona kadar ulaştı. UNICEF'in yayınladığı raporda, çocukları 'karanlık bir geleceğin beklediği' ifade edilirken Genel Direktör dünyaya çağrı yaptı: "Küresel bir öfke ve küresel bir eylemle buna son vermeliyiz"

Yeni Şafak
10:26 - 21/09/2018 Cuma
Güncelleme: 15:20 - 21/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
Burası Filistin. İsrail'in saldırılarında okulları yıkılan çocuklar, kendi imkanlarıyla yaptıkları 'açık hava okulu'nda ders işliyor.
Burası Filistin. İsrail'in saldırılarında okulları yıkılan çocuklar, kendi imkanlarıyla yaptıkları 'açık hava okulu'nda ders işliyor.

Olağanüstü durumların yaşandığı ülkelerde, 15-17 yaşlarındaki 5 çocuktan 2’si ilköğretimini tamamlayamıyor. Çocukları karanlık bir gelecek bekliyor.


Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, çatışmaların ya da doğal afetlerin etkilediği ülkelerde yaşayan 5 ile 17 yaş arası her üç çocuk ve gençten 1’i okula gitmiyor. Bu da 104 milyon çocuğun okula gitmediği anlamına geliyor.

UNICEF tarafından hazırlanan yeni rapora göre bu sayı tüm dünyada okul dışı çocuk sayısının üçte birinden fazlasını oluşturuyor.

Raporda belirtildiğine göre, çatışmalardan ya da afetlerden etkilenen ülkelerde yaşayan 15-17 yaşlarındaki her 5 kişiden 1’i hiç okula gitmemiş, her 5 kişiden 2’si de ilköğretimi bitirmemiş durumda.

başlığını taşıyan rapor, insani açıdan acil durumların yaşandığı ülkeler de dahil olmak üzere tüm ülkelerde ilkokul öncesinden başlayarak liseye kadar olan dönemde çocukların ve ergenlerin eğitimle ilgili durumlarını inceliyor.

UNICEF Genel Direktörü Hanrietta Fore:





Küresel ölçekte insani yardımların yüzde 4’ünden azının eğitime ayrıldığına işaret eden rapor kaliteli eğitime daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulunuyor. Böylece karmaşık özellikler taşıyan olağanüstü durumların ve uzun süren krizlerin hüküm sürdüğü ülkelerdeki çocuklar ve gençler okul öncesinden liseye kadar güvenli ortamlarda okuma şansı elde edebilirler.


  • Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu öncesinde yayınlanan rapor, okula gitmeyen çocukların ve gençlerin durumuna bakarken şu noktalara dikkat çekiyor:
  • Tüm dünyada, 5 ile 17 yaş arasında olup okula gitmeyen çocuk ve genç sayısı toplam 303 milyonu bulmakta ve bu her 5 çocuktan 1’i anlamına geliyor.

İlköğretim çağında olupta okula gitmeyen çocukların yarısından fazlası olağanüstü durumlardan etkilenen ülkelerde yaşıyor.

Yoksulluk, tüm dünyada eğitimin önündeki başlıca engel olmaya devam etmekte ve en yoksul durumdaki ilkokul çağı çocuklarının okul dışı kalma olasılığı en zengin durumdaki akranlarına göre 4 kat daha fazla.

Yine raporda belirtildiğine göre 10 ile 19 yaş arasında olanların sayısının yüzde 8’lik bir artışla 2030 yılına gelindiğinde 1,3 milyara ulaşacağı öngörülüyor. Geleceğin bu işgücüne kaliteli eğitim ve daha iyi istihdam imkânları sağlanmasının ekonomik ve toplumsal getirileri de yüksek olacak. Fore açıklamasını şöyle sürdürdü:

Yemen'de 500 bin çocuk okula gidemiyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yarım milyon Yemenli çocuğun okuldan ayrıldığını, savaş nedeniyle 2 bin 500'den fazla okulun kapatıldığını doğruladı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun Yemen'de bulunan ofisinden yayınlanan raporunda, 500 bin Yemenli çocuğun okuldan ayrıldığını ve 2500 okulun Yemen'deki iç savaş nedeniyle kapatıldığını doğruladı. UNİCEF'in raporunda, Yemen'de iç savaşın başladığı 2015 yılından bu yana yaklaşık 2 bin 419 çocuğun Husiler tarafından alıkonulduğu belirtildi.


  • Raporda, Yemen'de 2.500'den fazla okulun kapatıldığını, saldırılar sonucu üçte ikisinin zarar gördüğünü, bazı okulların ya askeri amaçla ya da çatışmalar yüzünden evlerini terk eden insanlar için barınak olarak kullanıldığı kaydedildi.Yemen'deki iç savaş yüzünden 10 bin kişi hayatını kaybederken, 3 bin sivil halkın evlerini terk etti.

Suriye'de okula gitmek ölüm kalım meselesi

UNICEF’in verdiği bilgilere göre, Suriye'de yedi yıldır süren çatışmalar 2.8 milyon Suriyeli çocuğun eğitim fırsatını elinden kaçırmasına neden oldu. Suriye'nin bazı bölgelerinde okula gitmek, şiddet ve saldırılardan dolayı zaman zaman yaşam ve ölüm meselesi haline geldi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Suriye'de 2011'den bu yana devam eden iç savaştan dolayı 2.8 milyon çocuğun eğitimden mahrum kaldığını duyurdu. Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği'nin (AB) ev sahipliğinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de 24-25 Nisan'da düzenlenecek ‘Suriye ve Bölgenin Geleceğini Destekleme Konferansı’ öncesi UNICEF yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, ülkede yedi yıldan fazla süredir devam eden savaş, şiddet ve yerinden edilmelere rağmen 4.9 milyon Suriyeli çocuğun eğitim almaya devam ettiği belirtildi.

Suriye içinde ve komşu ülkelerdeki Suriyeli çocukların yüzde 90'ının devlet okullarına erişim sağlayabildiği belirtilen açıklamada, ‘bununla beraber devasa zorlukların devam ettiği’ vurgulandı.


#Birleşmiş Milletler
#UNICEF
#Rapor
6 yıl önce