|

4 milyar euronun peşinde

KKTC'de Orams çiftinin davasıyla başlayan 'arazi' tartışmaları devam ederken, bir Sırp vatandaşı, Miloseviç tarafından Güney Kıbrıs'a kaçırılan ve Papadopulos'un avukatlık bürosu tarafından aklanan 4 milyar euronun peşine düştü

Lefkoşa
00:00 - 5/05/2009 Salı
Güncelleme: 02:43 - 5/05/2009 Salı
Yeni Şafak
4 milyar euronun peşinde
4 milyar euronun peşinde

Güney Kıbrıs'a yerleşen Sırp vatandaşı Predrag Jorjevic, ülkesinin eski diktatörü Slobodan Miloseviç'in, eski Rum lideri Tassos Papadopulos'un avukatlık bürosunun yardımlarıyla Yugoslavya'dan kaçırdığı 4 milyar euronun hesabını sormak için hukuk mücadelesi veriyor.


BAVULLARLA KAÇIRDI

Kıbrıs Gazetesi'nin haberine göre, Jorjevic, binlerce Sırp vatandaşı gibi, 150 bin Mark biriktirdi ve parasını Belgrad Bankası'na yatırdı. Miloseviç'in, arkadaşının yardımını alarak bavullarla bankalardaki paraları Güney Kıbrıs'a kaçırmasından sonra, hukuk mücadelesine karar veren Jorjevic, paranın kaçırıldığı Güney Kıbrıs'a yerleşti. Bir süre önce Sırbistan eski Adalet Bakanı Vladan Batiç'in yardımını isteyen Jorjevic, Batiç'in Rum mahkemesinde ifade vermesini sağladı. Batiç, paraların Kıbrıs'taki 'Laiki' bankasına kaçırıldığını anlattı, Rum Merkez Bankası'nın olaydan haberdar olduğunu söyledi. Eski Başsavcı Alekkos Markides de konuya el atmak üzereydi ki, Papadopulos Cumhurbaşkanı seçildi.


MÜCADELEYE DEVAM

Papadopulos göreve geldikten sonra, Markides görevden alınanların başındaydı. Ancak işin peşini bırakmayan Jorjevic, bu kez Kıbrıs Rum Yönetimi Başsavcısı Petros Klerides'e, belgelerle takviyeli bir yazı gönderdi. Klerides ise, "bu konuda yeni bir dava açılması ya da araştırma başlatılmasını gerektirecek yeni bir gelişme veya delil yoktur" yanıtını verdi. Lefkoşa'daki Rum Kaza Mahkemesi'nde açtığı davayı kaybeden Jorjevic, elindeki belgelere dayanarak davasını bir üst mahkemeye taşıma kararı aldı.



15 yıl önce