|

'40 yıldır nükleer santral var sorun yaşamadık!'

Fransa Kalkınma ve Sanayi Bakanı Arnaud Montebourg, Türkiye'nin çok büyük bir ulus olduğunu, sanayide ekonomide, sanatta her alanda güçlenmesini başardığını söyledi.

Cihan
00:00 - 12/10/2013 Cumartesi
Güncelleme: 19:19 - 12/10/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
'40 yıldır nükleer santral var sorun yaşamadık!'
'40 yıldır nükleer santral var sorun yaşamadık!'

Türkiye ve Fransa'nın geçtiğimiz yıllardaki tamamen gereksiz çalkantılar yaşadığını belirten Montebourg, 'Artık dostluk yolunu bulduğumuzu o yola girdiğimizi söyleyebiliriz.' dedi. Bakan Montebourg Japon Mitsubishi-Fransız Areva ortaklığında Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santralle ilgili de, "Başka ülkelerde olduğu gibi en ufak bir kaza da yaşamadık. Nükleer işletmede 40'ıncı yılımıza giriyoruz. Bu reaktörler 40 yıldır çalışmaktalar. Herhangi bir sorun ya da arıza da yaşanmadı." dedi.

Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Fransa Kalkınma ve Sanayi Bakanı Arnaud Montebourg, temaslarının ardından Türkiye'den ayrıldı. Atatürk Havalimanı VIP salonunda toplantı yapan Montebourg, çok verimli görüşmeler yürüttüğünü dile getirdi. Fransa ve Türkiye'nin uzun süren dostluk öyküsü olduğunu ifade eden Montebourg, 'Geçtiğimiz yıllardaki tamamen gereksiz çalkantılardan sonra artık bu dostluk yolunu bulduğumuzu o yola girdiğimizi söyleyebiliriz. Paris'e döner dönmek Cumhurbaşkanı'na rapor sunacağım. Şunu da söyleyebilirim. Türkiye'ye geldiğimde tüm Türkiye'yi tanıyanlar gibi gerçekten bende Türkiye'den çok etkilendim. Türkiye çok büyük bir ulus. Sanayide ekonomide, sanatta her alanda güçlenmesini başarmış bir ulus. Bölgede çok önemli bir istikrar sağlayıcı rol oynuyor. Bölgede etkinliğini geliştiriyor. Özellikle Suriye kriziyle ilgili yaşamakta olduğumuz çalkantılı günlerde son derece gerekli bir rol.' diye konuştu.

Bakan Bakanı Arnaud Montebourg, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'nin önümüzdeki kısa bir dönem içerisinde Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunacağını söyledi. İstanbul'a 20 yıl önce özel bir ziyaret için geldiğini aktaran Bakan, o zaman da büyülendiği, bu sefer daha çok büyülendiğini aktardı.

TÜRKİYE NÜKLEER ALANINDA EN İLERİ TEKNOLOJİYİ SEÇMİŞTİR

Japon Mitsubishi-Fransız Areva ortaklığında Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santralle ilgili de konuşan Fransa Kalkınma ve Sanayi Bakanı Arnaud Montebourg, Fransa'nın nükleer güvenlik alanında çok ciddi gelişimler gösterdiğini kaydetti. Fransa'nın büyük uluslar içerisinde çok üst düzeyde güvenliği olduğunu vurgulayan Montebourg, 'Başka ülkelerde olduğu gibi en ufak bir kaza da yaşamış değildir. Nükleer işletmede 40'ıncı yılımıza giriyoruz. Bu reaktörler 40 yıldır çalışmaktalar. Herhangi bir sorun ya da arıza da yaşanmadı. Bu konuda çalışan şirket Areva dünyada lider bir şirkettir. Hem nükleer santrallerin bakımını üstlenmektedir, yakıt teminini sağlamaktadır. Şuan dünyada 440 nükleer santralin 300'ünün bakımını Areva üstlenmektedir. Ayrıca kendisi de doğrudan 100 nükleer santral kurmuştur. Bunlara Fransa'da işletmede olan 58 nükleer santralde dahildir. Şuan dünyada mevcut olan en üst düzeyde güvenliği sahip olan reaktördür. Türkiye bu anlamda en ileri teknolojiyi seçmiş durumdadır.'


11 yıl önce