|

44 kere Ohio da işe yaramadı!

Tün dünyanın soluk izlediği ABD seçimlerinde Mitt Romney, kilit eyaletler New Hampshire, New Jersey ve Ohio'yu Obama'ya kaptırınca başkan olma şansını kaçırdı. Akıllarda Romney'in Ohio'ya 44 kere gitmesi kaldı...

Dış Haberler
00:00 - 7/11/2012 Çarşamba
Güncelleme: 03:31 - 7/11/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
44 kere Ohio da işe yaramadı!
44 kere Ohio da işe yaramadı!

ABD'de 18 seçici delege oyu bulunan Ohio, Cumhuriyetçiler için başkanlık seçimlerinin en kritik eyaleti konumundaydı. Çünkü Cumhuriyetçi adaylar bugüne kadar Ohio'suz Beyaz Saray'a gidemedi. Cumhuriyetçi Mitt Romney'nin Ohio olmadan seçimi kazanmasının en kestirme yolu 20 seçici delegesi bulunan Pennsylvania'yı kazanmaktan geçiyordu. Ancak 1988'den beri hiçbir Cumhuriyetçi aday Pennsylvania'ya üstünlük sağlayamadı. Ohio'da kazanamayan Romney'nin başkanlığı kazanması için Florida, Virginia, North Carolina, Colorado, New Hampshire ile Wisconsin, Iowa ve Nevada'dan birini alması gerekiyordu. Bu da imkansıza yakındı ve olmadı. Bu sonucu kestiren Romney son 2.5 ayda bu eyaleti tam 44 kez ziyaret etmesi de işe yaramadı.

Babası başaramadı

Cumhuriyetçi Mitt Romney 65 yaşında. İki dönemdir başkan olmak için yarışıyor. 2008 seçimlerinde parti yarışında John McCaın'e boyun eğdi, 2012'de ise partisinin adayı olabildi. Tam 44 yıldır evli. Babası George Romney Michigan valisiydi. 1968'de Cumhuriyetçi Parti'den başkan adayı olmak için yarışmış, ancak yarışın galibi başkanlık koltuğuna da oturmayı başaran Richard Nixon olmuştu. 44 yıl sonra bu kez sıra oğul Romney'ye geldi. Harvard Üniversitesi'nde hukuk ve işletme dallarında master yapan Romney, iş dünyasında yakaladığı başarıyı siyaset dünyasına taşıma kararı aldı. Seçim kampanyasının merkezine "ABD'yi bir CEO mantığıyla yönetmek" ilkesini koydu. Romney'nin adaylığı süresince en çok konuşulan konuysa dini oldu. Romney, Beyaz Saray için yarışan ilk Mormon siyasetçi olarak tarihe geçti. 1830'larda kurulan tarikata göre Mormonlar, vücutlarına zarar verecek, alkol, sigara ve kahve gibi ürünleri tüketmezken cennete girebilmek için çok sayıda çocuk sahibi oluyorlar. Yarışın son aylarında yaptığı gaflar nedeniyle zor günler yaşayan Romney, bu durumu, ilk başkanlık tartışmasında Obama karşısında sergilediği iyi performansla tersine çevirmeyi başarmış, Obama'yla başa baş bir mücadele yürütmüştü.

Bu kalabalık ekonomiye oy verdi

Halk ülkeyi 2016 yılına kadar yönetecek başkana, ekonomik kaygılarla oy verdi. Örneğin Reggie Williams (28) adlı ABD'li, Obama için oy kullandığını, bu yılki seçimlerin ABD için çok önemli olduğu ve Obama ile ekonominin daha iyi olacağını düşündüğünü söyled. Williams ' Obama ile Romney politikaları arasında ciddi farklar var. Obama zengin insanların vergilerini artırmak isterken, Romney ise bu insanların vergilerini düşürmek istiyor' dedi. New Jersey eyaletinde sandığa giden bir başka Amerikalı seçmen Tom Bonin de Obama'ya oy verirken. Obama'nın, Romney'den daha başarılı bir başkan olacağını söyledi.

4 YIL BOYUNCA NE YAPTI ANLAMADIK

Ancak bir başka Amerikalı Dr. Jim Romaine Obama'nın seçilmesi halinde ABD'nin ekonomik açıdan çok büyük zarar göreceğini, bu nedenle oyunu Romney'den yana kullanacağını belirtti. Geçen 4 yıl içinde Obama'nın izlediği siyasetin Amerika'nın aleyhine olduğunu ifade eden Dr. Romaine, "4 yıl boyunca Obama'nın tam olarak ne yapmak istediğini anlamış değilim" dedi.

Dünya Obama dedi Çin Romney

Amerikan seçimleri öncesi dünya genelinde MSN üzerinden yapılan bir anketin sonucu, dünya halklarının yüzde 81'inin Obama'yı başkan görmek istediğini ortaya koydu. Ülkeler bazında ise bir tek Çin'in Romney taraftarı olduğu ortaya çıktı. Cumhuriyetçi Mitt Romney geçen ay yaptığı bir açıklamada Çin'i "diktatörlük yüzünden dolandırıcılar ve hırsızlar ülkesi" olarak nitelendirmişti. Ancak buna rağmen Çin halkı Romney'yi Obama gibi idealist olmak yerine realist buldukları için desteklediklerini söylüyorlar.

45. SEÇiMDEN NOTLAR
Türkiye'nin yıllık reklam yatırımını geçti

Reklamcılar Derneği'nin raporuna göre Türkiye'de 2011'de yaklaşık 2,4 milyar dolar reklam yatırımı gerçekleşirken, Obama ve Romney seçim kampanyası boyunca sadece TV kanallarına 2,6 milyar dolar ödedi. İki ismin 2 yıldır devam eden seçim kampanyasının toplam bütçesinin 6 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Kampanya boyunca 600'den fazla reklam filmi çekildi ve kanallarda 982 bin 645 kez gösterildi.

Twitter kampanyayı solladı

ABD başkanlık seçimi kampanyalarında sosyal medya en az kampanya faaliyetleri kadar etkili oldu. ABD'de ünlüler sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan destekledikleri adaylara oy çağrısında bulundu. Desperate Housewives (Türkiye'deki adıyla 'umutsuz ev kadınları') dizisinin yıldızı Eva Longoria, 5 milyon takipçisine yaptığı paylaşımlarda, "Obama'ya oy verin" ifadesini kullandı.

İlk sonuçları Şamanlar açıkladı

ABD seçimleri eçen anket kuruluşlarından sonra Perulu Şamanlar da tahminde bulundu. Şamanların tahminine göre başkan Obama oldu. Perulu Şamanlar, seçimin sonuçlarını öğrenmek için başkent Lima'da bulunan Cristobal Dağı'na çıktı. Şamanlar renkli bir ayinin ardından seçim tahminini açıkladı: "Mars gezegeni, Obama'yı seçti. Romney seçimi kaybedecek."

Kızlarını bu kez gözlerden uzakta tuttu

2008'de başkanlık seçimlerinde eşi Michelle, kızları Sasha ve Malia ile meydanlara çıkan Barack Obama, bu kez kızlarını kampanyalardan uzakta tutmayı tercih etti. Birer genç kız olan Sasha ve Malia bu kez gözlerden uzak tutuldu.

Kenya'nın kalbi Obama'yla attı

Obama'nın memleketi Kenya, 2008 seçimlerinde olduğu gibi bu kez de heyecanlı bir bekleyişe sahne oldu. Obama'nın ABD başkanı seçilmesinden sonra ünlenen köy, yerli yabancı birçok turistin akınına uğruyor. Bu gelişmelerden çok memnun olan halk, Obama'nın tekrar seçilmesini dört gözle bekledi.

11 yıl önce