|

500 yıla bedel zafer

Filipinler’deki tarihi referandumdan kesin olmayan sonuçlara göre “Evet” çıktı. Böylece Moro Müslümanlarını 500 yıllık mücadele sonucu kapsamlı özerk yönetime taşıyacak zafer ilan edilmiş oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 23/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 00:36 - 23/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Moro Müslümanları tarihi refarandumda oy kullandı.
Moro Müslümanları tarihi refarandumda oy kullandı.

Onaltıncı yüzyılın ilk çeyreğinden bu yana kolonyalizm ve emperyalizme direnen Filipinler Müslümanları, özgürlük mücadelelerinin en kritik aşamalarından birini, önceki gün düzenlenen Bangsamoro Organik Yasasısı (BOL) referandumundan çıkan “evet” oyu ile taçlandırdı. Henüz resmi sonuçlar açıklanmasa da, Filipinler’in güneyinde Moro Müslümanlarına kapsamlı özerklik kazandırmayı hedefleyen referandumdan ‘Evet’ sonucunun çıkmasına sandıklardan gelen sonuçlar neticesinde kesin gözüyle bakılıyor. Halk oylamasından çıkan evet oyu sonucu “ARMM” yani “Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi” lağvedilerek yerine “Bangsamoro Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi (BARMM)” kurulacak. Referandumda 3 milyon seçmen oy kullandı.

BAŞKENT COTABATO OLACAK

  • Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin temmuz sonunda imzaladığı Bangsamoro Müslümanlarına kapsamlı özerklik sağlayan BOL yasası, bölge Müslümanlarının hukuki ve ekonomik kazanımlarının artırılmasını öngörüyor. Yasa, nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaletinin bazı bölgeleri ile çevresindeki adalara, mevcut özerk yapıdan çok daha kapsamlı bir özerklik sağlayacak. Yeni düzenlemeyle Bangsamoro Özerk Hükümeti kurulacak. Bangsamoro Özerk Bölgesi’nin başkenti Cotabato şehri olacak.

İKİ KRİTİK ŞEHİRDEN ‘EVET’ OYU

Filipinler’de Mindanao eyaletinin bazı bölgeleri ile çevresindeki adalara, mevcut yapıdan çok daha kapsamlı özerklik sağlayacak yasa için yapılan referandumda, resmi olmayan sonuçlara göre Cotabato ve Isabela şehirlerinden “Evet” oyu çıktı. Cotabato ve Isabela, mevcut Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi (ARMM) bünyesinde yer almayan ve kampanya boyunca kritik noktalar arasında gösterilen şehirler olarak öne çıkıyordu. Şehirler, bu sonuçlar doğrultusunda Müslüman Mindanao Bangsamoro Özerk Bölgesi (BARMM) bünyesine dahil olacak.

DUTERTE’DEN TAM DESTEK

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte önceki gün sonuç ne olursa olsun saygı ile karşılanacağını kaydederken, Devlet Başkanlığı Malacanang Sarayı’ndan yapılan açıklamada Duterte’nin Mindanao’daki barış ve gelişme için vatandaşları ‘evet’ oyu kullanmaya teşvik ettiği bildirildi. Açıklamada, Duterte’nin karara saygı göstereceği ifade edilerek, “Bagsamoro Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi onaylanacak” denildi.

  • Türkiye’nin yardımına ihtiyaç var
  • Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) lideri Hacı Murad İbrahim, referandum sonrası yeni dönemde "Türkiye'nin Morolu kardeşlerine desteğini artırmasına ihtiyacımız var" çağrısı yaptı. MİKC lideri İbrahim, "Türkiye'nin bu yeni süreçte de önceliğimiz olan eğitimde ve kalkınma programlarında Morolu kardeşlerine yardımcı olmasına, desteğini artırmasına ihtiyacımız var" sözleriyle Türkiye'nin bölgede oynayabileceği kritik role işaret etti. Barış sürecinde Türkiye'nin Morolu kardeşlerinin yanında yer aldığını kaydeden İbrahim, Uluslararası Temas Grubu üyeleri arasında Suudi Arabistan, Japonya, İngiltere ve Türkiye'nin yer aldığını anımsattı. İbrahim, "Bu dönemde Türkiye ile temaslarımızı daha da ileriye götürmeyi heyecanla bekliyoruz" dedi. Oylamada Bangsamoro Organik Yasası'nın (BOL) geçmesi halinde 2022'ye kadar 3 yıllığına geçiş hükümeti kurulacağını ifade eden İbrahim, "BOL geçtiğinde ARMM hükümeti lağvedilecek. Bangsamoro Geçiş Hükümeti (BTA) görevi devralacak. Bu 3 yıl sürecek. Bu siyasi sürecin parçası" dedi.
#Filipinler
#Referandum
#Moro Müslümanları
5 yıl önce