|

600 hasta kayıp

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze’deki Aksa Şehitleri Hastanesi’nden çıkmaya zorlanan 600’den fazla hasta ile sağlık çalışanlarının çoğunun akıbetinin belirsiz olduğunu açıkladı. Daha önce hastanelerden toplanan Filistinlilerin toplama kampı benzeri hapishanelerde işkence gördüğü ortaya çıkmıştı.

04:00 - 9/01/2024 Salı
Güncelleme: 01:25 - 9/01/2024 Salı
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Terör devleti İsrail’in Gazze’deki soykırımına yönelik diğer ülkelerden ve uluslararası kurumlardan tepkiler artarken, işgalci gücün insanlık suçlarına her gün yenileri ekleniyor. Son olarak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze’deki Aksa Şehitleri Hastanesi yakınlarında artan çatışmalar ve devam eden tahliye emirlerine ilişkin “rahatsız edici” raporlar aldıklarını bildirerek, hastaneyi terk eden 600’den fazla hasta ve çoğu sağlık çalışanının akıbetinin belirsiz olduğu kaydedildi. Geçtiğimiz günlerde işgalci gücün hastanelerde alıkoyduğu çok sayıda Filistinliyi toplama kampını andıran hapishanelere götürüp işkenceden geçirdiği ortaya çıkmıştı.

Mide bulandırıcı sahneler

Sosyal medya platformu X hesabından açıklama yapan Ghebreyesus, hastaneyi terk eden yüzlerce kişinin nerede olduklarının bilinmediğini açıkladı. Ghebreyesus, ayrıca DSÖ ve Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) yetkililerinin Aksa Şehitleri Hastanesi’ni ziyaret ettiğini ve çok sayıda yaralının acil tedavi için getirildiğine şahit olduğunu anlattı. DSÖ Direktörü, “DSÖ çalışanları, Aksa Şehitleri Hastanesi’nde her yaştan insanın kanla kaplı zeminlerde ve kaotik koridorlarda tedavi edildiği mide bulandırıcı sahneler gördü” ifadesini kullandı.

5 doktor kaldı

Tehlike ve gerekli izinler verilmediği için başka bir DSÖ misyonunun iptal edildiği Gazze’nin kuzeyinde hiçbir hastanenin tam olarak çalışmadığına dikkati çeken Ghebreyesus, Gazze genelinde ise sadece “bir avuç” sağlık tesisinin faaliyette bulunduğunu kaydetti. “Gazze’deki katliam sona ermeli” vurgusunu yapan Ghebreyesus, tahliye emirleri ve güvenlik eksikliğinden dolayı hastanede 5 doktorun kaldığını bildirdi.

24 saatte 200 ölü ve yaralı

Yetersiz personele karşın hastaneye her gün onlarca ölü ve yaralı gelmeye devam ediyor. İsrail saldırılarının sürdüğü Gazze’de son 24 saatte Aksa Şehitleri Hastanesi’ne 73 ölü ve 99 yaralı getirildiği bildirildi. Filistin resmi haber ajansı WAFA, İsrail ordusunun, gece geç saatlerde Gazze Şeridi’nin orta kesimi ile güneyindeki kentlere düzenlediği saldırılarda en az 18 Filistinlinin öldürüldüğünü aktarmıştı.

Kuzeye 12 gündür ulaşılamıyor

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 26 Aralık’tan bu yana Gazze’nin kuzeyindeki el Avda Hastanesi’ne yapılması planlanan yardımı dördüncü kez iptal ettiğini ve Gazze’nin kuzeyine 12 gündür ulaşılamadığını açıkladı. DSÖ’nün Filistin Ofisinin X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada el Avda da dahil olmak üzere Gazze’nin kuzeyindeki hastanelere yapılması planlanan tıbbi malzeme yardımlarının 26 Aralık’tan bu yana üst üste 4. kez iptal edildiği bildirildi.

6 bin yaralıya acil tedavi gerekiyor

Gazze'deki hükümet, işgalci İsrail’in ablukası ve saldırıları nedeniyle yaşanan insani felaketin gölgesinde 6 bin yaralının tedavi için acilen Gazze dışına çıkarılması gerektiğini açıkladı. Gazze'deki hükümetin basın ofisinden yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nde 30 hastanenin hizmet dışı kaldığı ifade edilirken, İsrail saldırıları nedeniyle 7 Ekim'den bu yana 58 binden fazla kişinin yaralandığı belirtildi. Yaralılardan 6 bininin durumunun kritik olduğuna dikkati çekilen açıklamada, "Mısır'daki kardeşlerimize Refah Sınır Kapısı'nı acilen açmaları, Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin bu kadar hastaya müdahalede yetersiz olması nedeniyle kritik durumdaki 6 bin yaralının tedavi için ivedilikle Gazze dışına nakledilmesini onaylamaları çağrısında bulunuyoruz" ifadesi kullanıldı. Günde sadece 10 ila 20 yaralının nakledilmesine izin verildiği, bunun da sayıları her geçen gün yüzer yüzer artan yaralı Filistinlinin maruz kaldığı sıkıntıları katladığı aktarıldı. Öte yandan dün İsrail güçlerinin son 24 saatte "17 katliam" gerçekleştirdiği ifade edilen açıklamada, 7 Ekim'den bu yana düzenlenen saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısının 23 bin 84'e, yaralananların sayısının ise 58 bin 926'ya çıktığı kaydedildi.



#Gazze
#Filistin
#Soykırım
#İsrail
#Dünya Sağlık Örgütü
4 ay önce