|

75 bin Özbek, Özbekistan'a sığındı

Etnik çatışmadan kaçan 75 bin Özbek, Özbekistan'a sığındı

Yeni Şafak
00:00 - 13/06/2010 Pazar
Güncelleme: 16:48 - 13/06/2010 Pazar
Yeni Şafak
75 bin Özbek, Özbekistan'a sığındı
75 bin Özbek, Özbekistan'a sığındı

Etnik çatışmadan kaçan 75 bin Özbek, Özbekistan'a sığındı. Güneydeki Oş kentinde ise bir Pakistanlı öğrencinin öldüğü, 15'inin rehin alındığı bildirildi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Reuters'a açıklamasında, "Birinci önceliğimiz burada zor durumda kalan kardeşlerimizin güvenliğini garanti altına almak. Kırgız yetkilileriyle temas kurmaya çalışıyoruz" dedi.

Bu arada üst düzey bir Kırgız askeri yetkili, Calalabad bölgesindeki Suzak köyünde bugün Kırgız saldırganlarca 30 Özbek'in öldürüldüğünü söyledi.

Yine bir Özbek köyü olan Dostuk'un da Kırgızlarca ateşe verildiği belirtildi, ancak ölü-yaralı olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.


OŞ'TA VE CALALABAD'DA SİLAH SESLERİ

Bu arada yerel haber kaynakları, Oş'ta hala silah sesleri duyulduğunu, sokaklarda cesetler ve yaralılar olduğunu ve kentin dört bir tarafından siyah dumanlar yükseldiğini bildirdi.

Oş eyaletinden dün akşam Calalabad kentine sıçrayan çatışmaların gece boyunca sürdüğü, bazı dükkanlar ile işyerleri ve kamu binalarının yağmalandığı, kente kaosun hakim olduğu ve gıda sıkıntı çekildiği ifade edildi.

Calalabad Valisi Bektur Asanov da, yaptığı açıklamada, kentte durumun "ağır ve gergin" olduğunu söyledi.

Görgü tanıkları, polislerin saldırganlara müdahale etmediğini öne sürdü. Kentin dört bir tarafından silah seslerinin duyulduğu, yağmalama olduğu iddia ediliyor.

Öte yandan Özbeklerin de silahlandığı, köylerinin giriş çıkışlarına barikatlar kurduğu ifade ediliyor.


RUSYA, 6 YARALIYI MOSKOVA'YA GÖTÜRDÜ

Nezir Aliyev - Kırgızistan'ın güneyinde Kırgızlar ile Özbekler arasında çatışmalar sürerken, Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi (TİKA) Kırgızistan Sağlık Bakanlığı'na tam donanımlı bir ambulans yardımında bulundu.

Sağlık Bakanlığı binasının park yerinde düzenlenen devir teslim töreninde, TİKA Bişkek Koordinatörü Dr. Tayfun Atmaca, 200 bin dolar değerindeki bir adet tam donanımlı ambulans aracını Sağlık Bakanlığı yetkililerine teslim etti.

Kırgızistan Sağlık Bakanı Yardımcısı Sabırcan Abdikarimov, Türkiye devletine, Kırgızistan'a sağladığı tıbbi ve araç yardımından dolayı teşekkür etti.

Bu arada Sağlık Bakanı Damira Niyazaliyeva, bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın bir uçakla 5 tondan fazla tıbbi yardım gönderdiğini söyledi. 

Niyazaliyeva ayrıca, bu uçakla Oş eyaletinde ağır yaralanan 6 kişinin Moskova'ya götürüldüğü belirtti.



BİRİ AHISKA TÜRKÜ İKİ KİŞİ YARALANDI

Kırgızistan'da, ülkenin güneyindeki Oş ve Calalabad eyaletlerindeki etnik çatışmaların durdurulması için 18-50 yaş grubundaki vatandaşların silah altına alınmasına karar verildi.

Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, Savunma Bakanlığı'na 50 yaşına kadar olan vatandaşların askere alınmasını öngören kararı imzaladı.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bugün yerel saatle 15.00'e kadar vatandaşların yerel yönetimlere başvurması çağrısında bulundu.

Rusya'dan askeri yardım isteyen geçici hükümetin bu talebini Rusya yönetimi geri çevirmişti. Ülkenin güneyinde çatışmaları kendi gücüyle bastırmada yetersiz kalan Kırgızistan silahlı kuvvetleri, dünden beri eski askerleri ve polisleri bölgeye göndermeye başladı.

Bu arada Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Murafaddin Sakimov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Oş kentinin ağırlıklı olarak Özbeklerin yaşadığı Furkat ilçesinde, Ahıska Türklerine ait dört evin yakıldığını  ve iki kişinin yaralandığını söyledi.

Öte yandan, dün gece Özbek sınırına sığınan Türk öğrencisi Barçınay Çiftçi, Özbekistan'da mülteci durumuna düşmemek için Özbek kadın ve çocuklarla birlikte Kırgızistan'da bir Özbek köyüne sığındıklarını anlattı.

Oş kentinde bugün düzenlen barış mitinglerinde, köylerde cesetlerin toplanması için çağrıda bulunulduğunu kaydeden Çiftçi, can güvenliğinin olmadığı için Özbeklerin kent ve köylere dönemediğini belirtti.

Edinilen bilgiye gore, çatışmaların yaşandığı Calalabad kentinde, öğrenci yurtlarında kalan Türk öğrencilerle öğretmenler Bişkek'e gelmek için havaalanına gitmeyi planlıyorlar.

14 yıl önce