|

80 saat hiç uyumadan koştu

53 yaşındaki Amerikalı atlet Dean Karnazes saatlerce ve hatta günlerce uyumadan aralıksız koşabiliyor. Dean'ın hiç yorulmadan saatlerce aralıksız koşabilmesinin sebebi ise, vücudunun biriken laktik asidi yok ediyor olması.

Yeni Şafak
14:47 - 18/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 15:17 - 18/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
53 yaşındaki Amerikalı atlet Dean Karnazes olağanüstü fizyolojisi sebebiyle saatlerce ve hatta günlerce uyumadan aralıksız koşabiliyor.
53 yaşındaki Amerikalı atlet Dean Karnazes olağanüstü fizyolojisi sebebiyle saatlerce ve hatta günlerce uyumadan aralıksız koşabiliyor.

53 yaşındaki Amerikalı atlet Dean Karnazes'i diğer insanlardan farklı kılan olağanüstü bir özelliği var. Karnazes saatlerce ve hatta günlerce yorulmadan koşabiliyor.



Şu ana kadar Güney Kutbu'nda eksi 25 derecede bir maraton koşusu, 50 gün boyunca 50 eyalette 50 maraton koşusu gibi başarılara imza attı.



563 kilometreyi hiç uyumadan, saatte ortalama 7 kilometre hızla, 80 saat 44 dakikada koşarak tüm rekorları alt üst etti. Hem de kaslarında hiçbir kramp yaşamadan.



Doktorlar bu durumu Dean'ın olağanüstü fizyolojik yapısına bağlıyor. Atleti teste tabi tutan doktorların elde ettiği bulgular oldukça şaşırtıcıydı. Çünkü Dean'ın vücudu, aşırı hareket sonrasında biriken laktik asidi büyük oranda yok ediyordu.



Yorgunluk hissetmiyor


Daily Mail'de yer alan haberde doktorlar yaptıkları açıklamada “Normal insanlarda egzersiz sırasında vücut glikozu enerjiye çevirirken üretilen laktik asit, belli bir süre sonra yorgunluğa ve sonrasında kas kramplarına neden olur. Fakat Dean'ın vücudundaki laktik asit büyük oranda yok edildiği için, yorgunluk eşiği normalden çok daha yüksek ve bu da onun saatlerce hatta günlerce hiç uyumadan koşmasına imkan sağlıyor" diye konuştu.



Küçük yaştan itibaren koştuğunu ifade eden Dean, liseden sonra koşuya ara verdiğini ancak 30 yaşından sonra tekrar uzun koşulara başladığını söyledi. Dean "Benim için önemli olan hız değil, önemli olan ne kadar uzağa gidebildiğim" diye konuştu.



Dean, daha önce Guardian'a yaptığı açıklamada “Uzun saatler koşmama rağmen, hiçbir yorgunluk hissetmiyorum" demişti.



Normalde 15 dakika süren ve vücutta biriken laktik asidi ve vücudun laktik aside dayanma eşiğini ölçen testi Dean'a uygulayan doktorlar, aradan saatler geçmesine rağmen testi tamamlamadan bıraktılar çünkü Dean'ın laktik aside dayanma eşiği oldukça yüksekti ve bu nedenle yorulmuyordu.



Dean koşudan arta kalan zamanlarda, eşi Julie ve iki çocuğu ile vakit geçiriyor. Aynı zamanda Dean'ın sağlıklı beslenme ve koşu üzerine kitapları da var.









#Dean Karnazes
8 yıl önce