|

AB dağılırsa savaş başlar

İngiltere’deki AB referandumu Avrupa’da savaş tartışması başlattı. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, “Avrupa Birliği dağılırsa savaş başlar.” uyarısı yaptı. İngiltere’de ise 46.5 milyon seçmen sandık başına giderek, “İngiltere AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB’den ayrılmalı mı?” sorusunu yanıtladı. Kesin olmayan ilk sonuçlara göre AB yanlıları yüzde 52 ile önde

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/06/2016 Cuma
Güncelleme: 00:35 - 24/06/2016 Cuma
Yeni Şafak

İngiltere'nin Avrupa Birliği'ndeki geleceğini belirlemeye yönelik referandum kıtada savaş tartışmasına yol açtı. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması durumunda AB'nin dağılma riskiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Rosen Plevneliev Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile Sofya Üniversitesinde düzenlenen ve Avrupa'nın geleceğini konu alan bir konferansa katıldı. Plevneliev de burada yaptığı konuşmada “Avrupa Birliği dağılırsa savaş başlar. Avrupa'nın birleşmesi, yıkıcı iki savaşın ardından hayatta kalabilen, çalışabilir tek fikirdir.” dedi. Avrupa devletlerin arasındaki entegrasyonun savaşı imkansız kıldığını belirten Plevneliev, “AB insanoğlu düşüncesinin yarattığı en iyi fikirdir.” ifadelerini kullandı.



KESİN SONUÇLAR BUGÜN DUYURULACAK






Almanya Cumhurbaşkanı Gauck da İngiltere'deki AB referandumuna ilişkin, “Bugünkü referandumun sonucu ne olursa olsun, krizlerle baş edebilmek üzere mücadele görüşmelerimiz devam etmeli, birlikte yaşamayı sürdürmeliyiz.” dedi. İngiltere'de ise 46.5 milyon seçmen sandık başına giderek, okullar, kiliseler, belediyeler ve toplum merkezlerinde, “İngiltere AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?” sorusunu yanıtladı. Oy sayma işlemleri devam ederken gelen ilk sonuçlara göre AB'de kalınmasını isteyenler yüzde 52'e yüzde 48 ile önde gidiyor. Oy verme işlemlerinin TSİ 00.00'da sona ermesi ardından oy sandıkları toplanarak 382 yerel merkezde bulunan sayım noktalarına götürüldü. Seçimlerin ulusal çaptaki kesin sonuçları ise yetkililer tarafından Manchester'da kamuoyuna duyurulacak.



LONDRA'YI SEL ALDI






Seçim Komisyonu, kesin sonucun Cuma günü 'kahvaltı vaktinde' belli olacağını açıkladı. Bu arada Londralılar referandum sabahına şimşek ve gök gürültüsüyle uyandı. Sağnak yağışın sellere neden olduğu Londra'da oy kullanacak seçmenler zor durumda kaldı. Yetkililer, kötü hava koşullarının referandum sonuçlarına da etki edebileceğini belirtti.



AB'den çıkmak çılgınlık


Uzun yıllardır başkent Londra'da yaşayan emekli borsacı Russell Middleton da, AB'den çıkma fikrini “çılgınlık” olarak nitelendirdi. Middleton, “Daha büyük pazarın bir parçası olmak zorundayız. Ülkenin, birliğin tam bir parçası olmasını istiyorum. Birlik dışında öylece tek başına oturmasından çok, farklılık yaratmasını istiyorum.” dedi. Medya sektöründe çalışan 60 yaşındaki James Dork da, AB'de yoluna devam edecek Birleşik Krallık'ın “daha güvende ve güçlü” olacağına inandığını belirterek, “Küresel dünyada bu ülke için en iyisini istiyorum ve kararımın tam anlamıyla milliyetçi bir karar olduğuna inanıyorum. Kendimizi birlikten ve tehlikelerden izole etmekten çok, sorunlarla yüzleşmemiz gerektiğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.



Kalma kararı çıkarsa






İngiltere'nin AB'de kalması halinde bu kararın 'az farkla mı çok farkla mı' alındığı belirleyici olacak. Her iki durumda da AB'de bazı değişimler yaşanacak olsa da nüansları oy farkı etkileyecek. Muhtemel gelişmeler şöyle: Fark az olursa: İngiltere Başbakanı David Cameron'ın şubat ayında AB ile yürüttüğü ve Euro Bölgesi, ekonomik yönetişim, rekabet, egemenlik ve serbest dolaşım ayakları üzerine oturttuğu müzakerelerde varılan anlaşmanın unsurları hayata geçirilmeye başlanır. AB'de kalma kararı çok farkla alınırsa bu unsurlar daha hızlı ve daha az dirençle karşılaşılarak devreye sokulur. Karar az farkla çıkarsa süreç daha yavaş işleyebilir.



Avrupa ortak pazarı yozlaştı





50 yaşındaki Beatrice Johnson, AB ortak pazarının yozlaşmış olduğunu savunarak, “AB demokratik de değil. Bu sebepler birlikten çıkmamız için yeteri kadar iyi sebepler, öyle değil mi? Birlikten çıkarak tüm diğer üyelere örnek oluşturacağımızı umuyorum. Fransa, Almanya ve güneydeki Avrupa ülkelerinin haline bir bakın. Eğer sınır kontrolleri olsaydı, böyle olmayacaktı.” dedi.





#İngiltere
#Referandum
#Avrupa Birliği
8 yıl önce