|

Naziler Avrupa’yı ele geçirecek

Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine Neo-Nazilerin damga vurması bekleniyor. Yapılan anketlere göre aşırı sağ, merkez sol ve merkez sağın oy kaybıyla birlikte kilit oyuncu konumuna gelecek.

04:00 - 25/01/2024 Perşembe
Güncelleme: 01:41 - 25/01/2024 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Irkçı ve ayrıştırıcı siyasi furyaların etkisi altına giren Avrupa, haziran ayında Nazilerin kontrolü altına girecek. Düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) tarafından yayımlanan rapora göre, 6-9 Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde AB karşıtı ve aşırı sağ partiler oylarını artıracak. 27 AB üyesinde yapılan anketlere göre AB karşıtı partilerin yükselişte olduğu kaydedilen çalışmada, birlik içinde aşırı sağ görüşlü siyasi organizasyonların yönetimi ele alacağı kanaati hakim. Ülkelerin siyasi liderlerinin göçmen karşıtı politikalarla seçmeni elinde tutma çabasının söz konusu krize zemin hazırladığı düşünülüyor. Aşırı sağın Avrupa'da söz sahibi olması halinde, kıtanın kaderini belirleyecek çok sayıda değişim yaşanacağı belirtiliyor.

AŞIRI SAĞ ZİRVE YAPACAK

Raporda, seçimlerde AB karşıtı partilerin Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya ve Slovakya'da birinci çıkması bekleniyor. Bulgaristan, Estonya, Finlandiya, Almanya, Letonya, Portekiz, Romanya, İspanya ve İsveç'te ise Brüksel karşıtı partilerin iki ya da üçüncü sırada yer alacağı, 1. sırada seçilen partilerin ise hükümet kurmak için bu partilerin güvenoyunu alması gerekebileceğine dikkat çekildi. Avusturya'da radikal sağ Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) toplam milletvekili sayısını ikiye katlayarak altıya çıkarması beklenirken, Almanya'da aşırı sağ Alternatif für Deutschland'ın (AfD) 705 sandalyeli parlamentodaki temsilini neredeyse ikiye katlayarak 19'a çıkarması bekleniyor.

İLK KEZ ÇOĞUNLUK ELDE EDECEKLER

Aynı raporda AP'de Hristiyan demokratları bir araya getiren Avrupa Halk Partisi (EPP) ve ikinci büyük siyasi grup Sosyalistler ve Demokratlar (SD) dahil geleneksel partilerinin oy kaybına uğraması bekleniyor. Buna karşılık aşırı sağ oluşumlardan Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular Grubu (ECR) ile Kimlik ve Demokrasi (ID) grubunun ise oylarını arttırarak AP'de "kilit oyuncular" haline geleceği öngörüldü.

KITANIN GELECEĞİNİ BELİRLEYECEKLER

Tahminlere göre, AP'deki sandalyelerin neredeyse yarısının merkezci gruplardan oluşan mevcut koalisyon dışındaki partiler tarafından kazanılma ihtimali varken, Hıristiyan demokratlar, muhafazakarlar ve radikal sağ milletvekillerinden oluşan popülist sağ koalisyonun AP'de ilk kez çoğunluğu elde etme olasılığı bulunuyor. Raporda, söz konusu tahminler gerçekleşirse AP'de ilk kez sağcı çoğunluk koalisyonu kurulmasının önü açılırken, AB'nin göç, iklim, ekonomi, Ukrayna'ya destek gibi konulardaki politikasının bundan etkilenebileceği değerlendirmesi yapıldı. AP'de Ukrayna'ya destek ve maliye politikasıyla ilgili Rusya yanlısı tutumların artabileceği ve maliye politikalarında daha az merkezileşmeye gidilebileceği raporda öngörüldü.



#Avrupa
#Nazi
#Neo-Nazi
#ırkçılık
#Faşist
3 ay önce