|

AB ile İngiltere 'Brexit' taslağı için anlaştı

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış süreci (Brexit) için yürütülen müzakerelerde taraflar taslak anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Yeni Şafak
20:37 - 13/11/2018 Salı
Güncelleme: 08:44 - 14/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
İngiltere Başbakanı May ile Avrupa Komisyonu Başkanı Junker
İngiltere Başbakanı May ile Avrupa Komisyonu Başkanı Junker

İngiltere'nin AB'den çıkışı (Brexit) için yürütülen müzakerelerde en önemli viraj dönüldü. İngiltere Başbakanlığı, AB müzakerecileriyle taslak anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

İngiltere: Anlaşmaya vardık

İngiliz yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre, İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) Brexit metni konusunda anlaşmaya vardı. Daha önce de yerel kaynaklar tarafından yapılan açıklamada, metin üzerinde teknik düzeyde anlaşma sağlandığı belirtilmişti.

Taslak metin bakanlara sunulacak

İngiltere Başbakanı Theresa May’in anlaşmanın şartlarını görüşmek üzere yarın kabineyi toplanacağı bildirilmişti. İngiliz medyasında Theresa May’in Brexit anlaşmasını bakanlara sunacağı da belirtilmişti.

2017'de müzakereler başlamıştı

AB ile İngiltere arasında Haziran 2017'de başlayan müzakerelerde taraflar, geçen yılın sonunda İngiltere'nin AB bütçesine taahhütlerinden kaynaklanan yüklü bir "ayrılık ücreti"nin ödenmesi ile vatandaş haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaşmaya varmıştı.

En büyük sorun İngiltere ve İrlanda fiziki sınırı

Taraflar, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere'ye bağlı Kuzey İrlanda arasında fiziki sınır getirmeyecek bir çözüm üzerinde ise kesin anlaşmaya varabilmiş değil.

İngiltere 29 Mart 2019'da AB'den tamamen ayrılacak

Müzakerelerin sonunda bir anlaşmaya varılsa da varılmasa da İngiltere 29 Mart 2019'da AB'den resmen ayrılmış olacak. İngiltere'yi 2020 yılının Aralık ayı sonuna kadar AB kurallarına tabi kılacak bir "geçiş süreci" öngörülüyor.

#Avrupa Birliği
#Brexit
5 yıl önce