|

AB: Kimyasalı Esed kullandı

AB, Suriye''deki kimyasal katliamda elde edilen kanıtların, saldırıyı Esed''e bağlı güçlerin yaptığına işaret ettiğini açıkladı. Dönem Başkanı Litvanya''nın Savunma Bakanı Olekas, mevkidaşlarıyla yaptığı toplantının ardından Şam yönetimini işaret eden çok sayıda bulgu olduğunu söyledi.

.
00:00 - 7/09/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:36 - 6/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
AB: Kimyasalı Esed kullandı
AB: Kimyasalı Esed kullandı

Avrupa Birliği savunma bakanları, ellerindeki kanıtların geçtiğimiz ay Şam yakınlarında gerçekleşen kimyasal saldırıdan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e bağlı güçlerin sorumlu olduğuna işaret ettiğini söyledi. AB dönem başkanı Litvanya'nın Savunma Bakanı Juozas Olekas, Avrupalı mevkidaşlarıyla gerçekleştirdiği toplantının ardından '(Kimyasal) silahları rejimin kullandığına işaret eden pek çok bulgu var' dedi. Olekas, tüm mevkidaşlarının 'kimyasal silahların kullanımını kınadığını ve sorumlularının hesap vermesi gerektiği görüşünde olduğunu' söyledi, yanıt olarak ne yapılması gerektiğine dair 'çeşitli fikirler' bulunduğunu aktardı.

KİMLER KARŞI

AFP'ye konuşan bir AB yetkilisi ise Fransa ve Danimarka'nın Suriye'ye askeri saldırıdan yana olduğunu belirtti. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, 'Ama hiçbiri askeri saldırı olursa bunu kınayacaklarını söylemedi' diye ekledi. Almanya, İtalya, Yunanistan ve İspanya, Suriye'ye saldırıda bulunulmasına sıcak bakmıyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bugün AB bakanlarıyla yapacağı toplantı sonrası AB'nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın, Birlik'in Suriye'ye saldırı konusundaki duruşunu açıklaması bekleniyor.

11 yıl önce