|

AB KOMİSYONU: NOT ALDIK

.
00:00 - 24/06/2001 Pazar
Güncelleme: 15:51 - 12/05/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
AB KOMİSYONU: NOT ALDIK
AB KOMİSYONU: NOT ALDIK

Kapatma kararına ilişkin soruları yanıtlayan AB Komisyonu sözcülerinden Jean Christophe Flori, "Anayasa Mahkemesi'nin kararını not aldıklarını" söyledi. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen'in sözcüsü olan Flori, "gerekçeli kararın beklendiğini", "kararın, sakin bir şekilde ve ayrıntılı olarak inceleneceğini" belirtti. Flori, Pazartesi günü, Lüksemburg'da toplanacak AB Genel İşler Konseyi sırasında Verheugen'in konuyu AB bakanları ile görüşebileceğini, 26 Haziran günü, Lüksemburg'da gerçekleşecek Türkiye-AB Ortaklık Konseyi'nin gündeminde, bu konunun da yer alabileceğini ifade etti. AB Dönem Başkanı İsveç yetkilileri ise, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerinin başlaması için, Kopenhag kriterlerini yerine getirmesi gerektiğini tekrarladılar. Yetkililer, Katılım Ortaklığı Belgesi'nin öncelikler arasında, siyasi reform ve fikir özgürlüğünün bulunduğunu hatırlattılar.

ABD TEMKİNLİ

ABD, demokratik seçimle gelen siyasi partilerin kapatılmasını, ilke olarak, uluslararası demokratik kurallara karşı olarak değerlendirdiğini bildirdi. Anayasa Mahkemesi'nin, FP'yi kapatma kararına ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray'dan yapılan eş açıklamalarda, "ABD, ilke olarak, demokratik seçimle gelen partilerin kapatılmasını, demokrasi kurallarına karşı olarak değerlendiriyor" denildi.

AKPM'DE TARTIŞILACAK

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Lord Russell Johston, FP'nin kapatılmasıyla açıklamasında, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararı beklenseydi daha iyi olurdu" dedi. Johnston, Strasbourg'daki "İdam Cezasının Kaldırılmasına" ilişkin kongrede, Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, siyasi partilerin kapatılmasına karşı olduğunu belirterek, bunu Türkiye'de yaptığı temaslarda da dile getirdiğini söyledi. Johnston, AKPM'nin Perşembe günü Genel Kurul'da yapacağı Türkiye oturumunda konunun gündeme getirileceğini belirtti.


23 yıl önce