|

ABD 60 Rus'u sınır dışı ediyor

ABD Başkanı Donald Trump ABD'deki 60 Rus diplomatın sınırdışı edilmesi ve Seattle'daki Rus Büyükelçiliği'nin kapatılması talimatını verdiğini açıkladı. Yanı sıra Almanya'da bugün 4 Rus diplomatı sınır dışı ettiğini duyurdu.

Yeni Şafak
12:25 - 26/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 16:39 - 26/03/2018 Pazartesi
Diğer
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

İngiltere ile Rusya arasında yaşanan casus krizinin ardından, ABD, Almanya ve Fransa'dan İngiltere'ye destek geldi.

ABD Başkanı Donald Trump ABD'deki 60 Rus diplomatın sınır dışı edilmesi ve Seattle'daki Rus Büyükelçiliği'nin kapatılması talimatını verdiğini açıkladı.

ABD'li yetkililer kararın Rusya'nın ABD'deki istihbarat faaliyetlerinin saldırganlaşması üzerine alındığını duyurdu.

Almanya 4 Rus diplomatı sınır dışı etti

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bakanlığın resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Salisbury'deki zehirleme olayının aydınlatılmasına ilişkin Rusya'nın hala katkı sağlamaması yüzünden Almanya'nın bugün 4 Rus diplomatı sınır dışı ettiğini duyurdu.

Böylelikle İngiltere ile dayanışma içinde oldukları sinyali gönderdiklerini belirten Maas, bu kararın kolay verilmediğini kaydetti.

  • Rusya'nın batısındaki 4 ülke de, Rus diplomatik temsilcileri dışişleri bakanlıklarına çağırdı. Bu ülkeler; Letonya, Litvanya, Polonya ve Estonya.

İngiltere ile Rusya arasında yaşanan casus krizinin ardından iki ülke karşılıklı olarak birbirinin diplomatları hakkında sınır dışı kararı vermişti. Avrupa Birliği de Rusya'daki büyükelçisini geri çekti. Son olarak Letonya ve Çek Cumhuriyeti de ülkelerindeki Rus diplomatların kovulacağını açıklamıştı.

Olayın perde arkası

İngiltere'nin Salisbury kentinde eski Rus casusu Sergei Skripal'in zehirlenmesinin ardından 23 Rus diplomat İngiltere'den sınır dışı edilmişti. Rusya da İngiltere'ye karşı misilleme yaparak İngiliz diplomatlarını sınırdışı etmişti.

İngiltere, Skripal'in zehirlenmesinden Rusya'yı sorumlu tutmuştu.


#Letonya
#Litvanya
#Polonya
#Estonya
6 yıl önce