|

ABD askeri ataşesi dövülerek öldürüldü

Kendisinden 4 gündür haber alınamayan ABD'nin güney Lefkoşa askeri ataşesi Yarbay Thomas Mooney''in cesedi ormanlık alanda bulundu. Askeri ataşeyi başına demir bir çubukla vura vura öldürmüşler. Mooney'in bir suikaste kurban gittiği düşünülüyor.

Şaban Arslan
00:00 - 3/07/2007 Salı
Güncelleme: 01:22 - 3/07/2007 Salı
Yeni Şafak
ABD askeri ataşesi dövülerek öldürüldü
ABD askeri ataşesi dövülerek öldürüldü

Lefkoşa'da geçtiğimiz Perşembe günü kaybolan ve kendisinden 4 gündür haber alınamayan ABD'nin güney Lefkoşa askeri ataşesi Yarbay Thomas Mooney'in (45), cesedi ormanlık bir alanda bulundu. Ataşenin vücudundan kurşun, kesik gibi yara bulunmadığı, başında demir çubukla vurulmuş gibi bir darbe izi bulunduğu açıklandı. Ataşenin bir suikaste kurban gittiği düşünülüyor. Mooney'in bir süre önce İstanbul'da esrarengiz bir biçimde kaçırılan ve batılı istihbarat servislerinin elinde olduğu iddia edilen İranlı istihbaratçı Askari ile değiş tokuş için kaçırılmak istenmiş olabileceği belirtiliyor.

CESEDİ BİR ÇİFTÇİ BULDU

Son olarak Perşembe günü elçilik çalışanlarıyla birlikte yemek yiyen ve tek başına ayrılan Thomas Mooney'in cep telefonuna ve uzaydan kontrol edilen araç kitine ve cep telefonu sinyaline bir daha ulaşılamadı. Yarbay Mooney'le ilgili arama çalışmalarından sonuç alınamazken beklenen haber dün sabah Yeşil Hat'a 20 kilometre uzaktaki Lefke'den geldi. Lefkoşe'nin 45 kilometre uzağında, sarp ormanlık Lefke bölgesinden güvenlik birimini arayan bir köylü, sabah gezdirmeye çıkardığı iki av köpeğinin, evinden 15 kilometre uzakta bir erkek cesedi bulduğunu bildirdi. Olay yerine giden ekipler, ana yoldan kilometrelerce uzaklıkta, sarp bir yoldan gidilen ormanın kuytu bir köşesinde bulunan cesedin Amerikan ateşesi Thomas Mooney'e ait olduğunu belirlediler. Mooney'in kaybolduğundan bu yana sinyali kesilen 48 CD 47 plakalı kordiplomat siyah renk 1996 model bir Chevrolet Impala SS arabası da cesedin 150 metre uzağında bulundu. Güvenlik birimleri, adı açıklanmayan çiftçiyi sorguya aldı.

SORU İŞARETLERİ VAR

İstihbarat çevreleri, çok hassas bir görevi olan Yarbay Thomas Mooney'in kaybolması ve ölümündeki gelişmeler için 'güvenlik zaafiyeti' yorumu yaptı. Kıbrıs'ta, Amerikan elçiliklerinde Ortadoğu'ya has üst düzey koruma uygulaması yapıldığı, Thomas Mooney'in, hassas bir görevi olmasına rağmen koruma almadan elçilikten ayrılması, güvenlik zaafiyetinin ilk göstergesi olarak yorumlanıyor. Mooney'in esrarengiz ölümü üzerine çeşitli yorumlar yapılıyor. En fazla seslendirilen ihtimal Thomas Mooney'in, kaçırılıp bir süre rehin tutulduğu, Kıbrıs dışına götürülemeyeceği anlaşılınca, delil bırakmamak için öldürüldüğü.

CİNAYETSE PROFESYONEL İŞİ

Bilinen uluslararası terör örgütlerinin Kıbrıs'ta bir yapılanmasının bulunmadığını vurgulayan istihbarat kaynakları, “Cinayetse profesyonel işi” şeklinde yorum yapıyor. Aynı kaynaklar kaçırılma gerekçelerini şöyle sıralıyor: Herhangi bir elçilik mensubu, 24 saat cep telefonunu açık tutmak ve gideceği yeri bildirmek zorunda. Askeri ateşelik çok hassas bir görev, üst düzey bir güvenlik uygulaması yapılması gereken bir kişi. Karısını ve çocuğunu ABD'ye göndermiş, bir yerden tehdit mi alıyordu, ya da bilinmeyen bir ilişkisi mi vardı. Kısa süre sonra elçilikten, cep telefonu ve aracıyla uydu bağlantı kesiliyor.Kaçırılmış ve hemen araç kiti sökülmüş, cep telefonu atılmış olma ihtimali yüksek.

Cesedi ormanda bulundu

İstihbarat kaynakları Thomas Mooney'in ölümü ile ilgili 3 ihtimal üzerinde duruyor. Seslendirilen ihtimaller şöyle:


  • Ölen Yarbay Thomas Mooney, İstanbuhl'da Harp Akademileri'nde eğitim aldı, iyi derecede Türkçe biliyor ve Türk tarafıyla iyi ilişkiler içinde. Aşırı sağcı Rum milliyetçiler tarafından öldürülmüş olabilir.

  • Zayıf bir ihtimal de olsa El Kaide tarafından kaçırılarak öldürülmüş olabilir. Kıbrıs'ta, güvenliğin diğer Ortadoğu ülkelerine göre daha zayıf olması yüzünden El Kaide tarafından tercih edilmiş olabilir.

  • Bir süre önce İstanbul'da esrarengiz bir biçimde kaçırılan ve batılı istihbarat ekiplerinin elinde olduğu iddia edilen kaçırılan İranlı istihbaratçı Askari ile değiş tokuş için kaçırılmak istenmiş olabilir. Kaçırılma yollarının kesildiğini anlayan kişiler, rehineyi delil bırakmamamak için öldürmüş olabilir.
  • 17 yıl önce