|

ABD güven vermiyor

BBC'nin 25 ülkede 26 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmada her iki kişiden biri Amerika'nın küresel politikalarına karşı. Türklerin yüzde 76'sı, ABD'nin Ortadoğu'daki askeri varlığını 'yıkıcı' bulurken, Irak politikasını eleştiren Türklerin oranı yüzde 90'ı buluyor

Londra
00:00 - 24/01/2007 Çarşamba
Güncelleme: 00:51 - 24/01/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD güven vermiyor
ABD güven vermiyor

İngiliz yayın kuruluş BBC'nin, 25 ülkede yaptığı araştırmaya göre, dünyanın birçok ülkesinde anti-Amerikancılık giderek yükseliyor. Araştırmada Ortadoğu, Irak, İran ve küresel ısınma konularından dolayı Washington'un itibarının en alt seviyede olduğu ortaya çıktı.

En çarpıcı sonuçların Türkiye'den elde edildiği araştırmada, Türklerin yüzde 69'u ABD'nin dünya olaylarına karşı tutumuna olumsuz bakıyor. Geçen seneki araştırmada bu oran yüzde 49'du. Türklerin yüzde 90'ı Amerikan'ın Irak siyasetine karşı çıkıyor. Bunun yanısıra Türklerin yüzde 76'sı, Amerikan askerlerinin Ortadoğu'daki varlığının “yıkıcı” olduğuna inanıyor.


İMAJ GİDEREK ERİYOR

25 ülkeden araştırmaya katılan insanların yüzde 68'i ABD'nin Ortadoğu'daki askeri varlığının daha çok çatışma ürettiğini düşünürken sadece yüzde 17'si Amerikan güçlerinin “istikrarlaştırıcı” bir etkisi olduğunu inanıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 73'ü ABD'nin Irak politikasını, yüzde 67'si Guantanamo'daki esirlere karşı tutumunu, yüzde 65'i İsrail-Hizbullah savaşına karşı siyasetini, yüzde 60'ı İran'ın nükleer programına karşı siyasetini, yüzde 56'si küresel ısınma ve yüzde 54'ü Kuzey Kore'nin nükleer programına karşı duruşunu eleştiriyor.


EN OLUMSUZ ALMANLAR

GlobeScan kuruluşuyla birlikte anket çalışmasını yürüten Maryland Üniversitesi Uluslararası Siyasi Eğilimler Programı Direktörü (PIPA) Steven Kull, “Dünyadaki genel düşünceye göre, bugünlerde ABD hükümetinin 'doğru' bir şey yapabilmesi zor görünüyor'' dedi. BBC ile araştırmayı yapan GlobeScan'ın Başkanı Doug Miller ise, “ABD siyaseti imajını daha fazla zedeleyecek” dedi. Araştırmaya katılan ülkelerden 18'sinde, ABD dünya olaylarına karşı yürüttüğü siyasetine olumsuz bakarken sadece 5'i olumlu buluyor. Almanların yüzde 74'le olumsuz bakanların ilk sırasında geliyor.


HALKI DA ABD'YE KARŞI

ABD'de de yapılan araştırmada halkın yüzde 57'si, Washington'un Irak siyasetini eleştiriyor. Halkın yüzde 53'ü de Ortadoğu'daki Amerikan askerlerinin varlığının “engel olduğundan daha fazla çatışmaya neden olduğuna” inanıyor. Halkın yüzde 89'u da Washington'un İsrail-Hizbullah savaşı sırasında takındığı tavrı onaylamıyor.


İRAN POLİTİKASI

İran konusunda Amerika'ya destek vermeyenlerin oranı da yüzde 60. Araştırma, ABD'nin Ortadoğu'daki askeri varlığının çatışmaları önlemek bir yana, artırdığını düşünenlerin oranının yüzde 66'dan fazla olduğunu da ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 56'sı da ABD Başkanı George Bush'un, iklimdeki değişimin küresel ısınmayla kesin olarak bağlantılı olmadığı görüşüne katılmadıklarını söylediler. ABD'nin Irak savaşındaki en güçlü müttefiki İngiltere'de de, ABD'nin dünyaya olumsuz etkisi olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 57 oldu. İngiliz katılımcıların yüzde 81'i, ABD'nin Irak'taki varlığını onaylamadığını dile getirdi.


EN POZİTİF AFRİKA

Anket sonuçlarını değerlendiren Steven Kull, yardımlar ve fonlar nedeniyle Beyaz Saray'ın küresel politikalarına ve yönetimine en olumlu bakışın Afrika ülkelerinden geldiğini, bu yıl Kenya'daki katılımcıların yüzde 70'inin, Nijeryalıların ise yüzde 72'sinin, ABD'nin iyi işler yaptığını söylediğini vurguladı.



17 yıl önce