|

ABD küresel ittifak arayışında

ABD hükümeti, Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a yönelik saldırıların ardından, terörizme karşı, müttefik ülkeler, Rusya, Çin ve Müslüman devletlerin dahil olduğu bir küresel ittifak kurmaya çalıştığını bildirdi.

Yeni Şafak
00:00 - 14/09/2001 Cuma
Güncelleme: 15:38 - 17/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyanın "terörizme karşı çıkmasının zamanı geldiğini" ve Bush'un, dünya liderlerinin tepkilerinden "büyük memnuniyet duyduğunu" söyledi. Fleischer, Bush'un, ittifakı geliştirmek amacıyla tüm liderlerle temas kurmaya ve ABD ile dünyanın birlik içinde olduğu mesajını göndermeye devam edeceğini belirtti.




NATO 5. maddeyi işletiyor


NATO Daimi Konseyi, ABD'ye yönelik saldırıları tüm İttifak ülkelerine düzenlenmiş saldırılar olarak kabul etti. NATO, tarihinde ilk kez 5. maddeyi yürürlüğe sokuyor. NATO Daimi Konseyi, bir İttifak ülkesinin saldırıya uğradığı anda, tüm üyeleri saldırıya uğramış olarak kabul edilen Washington Antlaşması'nın 5. maddesinin uygulanmasına karar verdi. NATO'nun bu kararıyla ilk kez terör saldırısı dış saldırı olarak nitelendi ve bu madde kapsamına sokuldu. 5. Maddenin işletilmesi "toplu askeri cevap" ihtimalini doğuruyor.



Bu arada NATO Genel Sekreteri George Robertson, NATO'nun verdiği destekle ne yapacağına ABD'nin karar vereceğini söyledi. Robertson "ABD önce saldırının nereden geldiğini belirlemeli, sonra NATO'ya niyetini bildirmeli" diye konuştu.



Öte yandan Filistin Lideri Yaser Arafat, Arap ülkelerine ABD'nin oluşturmayı düşündüğü terörle mücadeleye yönelik uluslararası ittifakına katılmaya hazır olduklarını açıklamaları çağrısında bulundu.


#ABD
#NATO
#Dünya Ticaret Merkezi
#Pentagon
#Terör saldırıs
#Küresel ittifak
23 yıl önce