|

ABD ve Yunanistan savunma anlaşması imzaladı: Savaşa hazırız

Türkiye'yi Ege ve Doğu Akdeniz'de gerilimi tırmandırmakla suçlayan Yunanistan, Fransa'nın ardından bugün de ABD ile masaya oturdu. ABD ile askeri işbirliğine hız vererek, bölgede yeni bir stratejik denge kurmaya çalışan Washington-Atina görüşmelerinde imzalara atıldı. Protokol imzalanması sırasında Yunanistan'ın uluslararası hukuka riayet ettiği açıklamalarını yapan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "Doğu Akdeniz'de Yunanistan, bir savaş sebebiyle karşı karşıya. Bir savaş tehdidi söz konusu. Burada egemen haklarını kullanmasıyla durum savaşa gidebilir" ifadelerini kullandı.

17:10 - 14/10/2021 Perşembe
Güncelleme: 17:22 - 14/10/2021 Perşembe
Diğer
ABD ve Yunanistan savunma anlaşması imzaladı.
ABD ve Yunanistan savunma anlaşması imzaladı.

Avrupa'nın nükleer gücü Fransa ile geçen ay kapsamlı bir savunma paktı imzalayan Yunanistan, bu hafta da ABD ile savunma iş birliği anlaşmasını güncelledi. Doğu Akdeniz ve Ege'de konumunu güçlendirmek için ABD'ye giden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, mevkidaşı Antony Blinken ile düzenlediği basın toplantısının ardından Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın ‘İkinci Değişiklik Protokolünü’ imzaladı.

"Egemenliğimiz tehdit altında"

Toplantıda konuşan Dendias, aylardır süren görüşmeler sonucunda Washington ile Atina arasında derinleşen askeri iş birliğine değinerek, "
Egemenliğimiz tehdit altında. Durum her an savaşa gidebilir.
" dedi.


"Bölgedeki konumumuz önemli"

Yunanistan'ın bölgedeki rolünün oldukça önemli olduğunu dile getiren Dendias, "Göç krizinden ve Doğu Akdeniz'deki gerilimden sonra geçen sene bunun önemi, daha da arttı. Altını çizdiniz. ABD ve Yunanistan kararlı dediniz. Burada tüm ülkelerin egemenliğini korumak için barışa yönelik tehlikeli eylemler de dahil.
Doğu Akdeniz'de Yunanistan, bir savaş sebebiyle karşı karşıya. Bir savaş tehdidi söz konusu. Burada egemen haklarını kullanmasıyla durum savaşa gidebilir. Her gün de provokasyona maruz kaldığımızı belirtmeliyim. Yunanistan, diplomasi yoluyla sorunları çözmede kararlı.
Uluslararası hukuka riayet etmede de kararlı." ifadelerini kullandı.
#Yunansitan
#ABD
#Nikos Dendias
3 yıl önce