|

ABD yangından mal kaçırıyor

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına yeşil ışık yakan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Cemal Kaşıkçı cinayetiyle başının dertte olması, Washington yönetimini harekete geçirdi.

Haber Merkezi
04:00 - 20/10/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:48 - 20/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Pompeo, alınan karar için “verimliliği ve etkinliği artırma” bahanesini öne sürdü
Pompeo, alınan karar için “verimliliği ve etkinliği artırma” bahanesini öne sürdü

ABD’nin Kudüs’teki diplomatik misyonlarının tek çatı altında hizmet vereceği açıklandı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Filistin halkına hizmet veren Kudüs’teki ABD Konsolosluğunun mayıs ayında Kudüs’e taşınan ABD’nin Büyükelçiliği ile birleştirileceğini duyurdu. Pompeo, alınan karar için “verimliliği ve etkinliği artırma” bahanesini öne sürdü. Pompeo, yeni karara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “ABD Büyükelçiliğinde yer alacak Filistin İşleri Birimi aracılığıyla Batı Şeria, Gazze ve Kudüs’teki Filistinlilerle bir dizi raporlama, sosyal yardım ve programlama yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN’DEN TEPKİ

Filistin Yönetimi ise Washington’ın kararını ‘ideolojik’ diye niteleyerek kınadı. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Erakat “ABD’nin kararının verimlilikle ilgisi yok. Ama İsrail’in ihlallerini ve suçlarını ödüllendirmek için Amerikan dış politikasının ve uluslararası sistemin temellerini dağıtmaya istekli bir ideolojik ABD ekibini memnun etmekle çok ilgisi var” dedi. Erakat “Trump yönetimi çözümün değil, sorunun bir parçası” ifadelerini kullandı.


Direnişe devam

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, İsrail’in yıkım kararı aldığı işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Filistinli bedevilerin yaşadığı Han el-Ahmer’deki direnişin “Yüzyılın Anlaşmasını başarısızlığa uğratmanın ilk adımı” olduğunu söyledi. Barışçıl direnişin devam edeceğini belirten Hamdallah, “Bu proje Han el-Ahmer’den başlayarak Batı Şeria’yı güneyinden ayırmayı, Kudüs’ü çevresinden izole etmeyi ve Gazze ile Batı Şeria’yı da tamamen birbirinden koparmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı. Hamdallah, ABD’nin Filistin hükümetine mali ve siyasi yaptırım uygulayarak baskı altına almaya çalıştığına dikkati çekerek, “Para karşılığında milli değerlerimizden vazgeçmeyi reddediyoruz” dedi.

#ABD
#Kudüs
#Filistin
6 yıl önce