|

ABD’de doğana vatandaşlık yok

Göçmenlere yönelik sert çıkışları ve açıklamalarıyla bilinen Trump, ABD topraklarında doğanlara otomatik olarak vatandaşlık hakkı tanıyan yasayı kaldıracağını söyledi. Yasayı kaldırmak için Kongre’nin onayına ihtiyaç duymadığını iddia eden Trump’ın bu hamleyle 6 Kasım’daki ara seçimler öncesi elini güçlendirmeye çalıştığı belirtiliyor.

Haber Merkezi
04:00 - 31/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:16 - 31/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
150 yıllık uygulamayı bir imzayla sonlandıracak
150 yıllık uygulamayı bir imzayla sonlandıracak

ABD’de doğum hakkı ile elde edilen vatandaşlık uygulaması kalkıyor. ABD Başkanı Donald Trump, ABD vatandaşı olmayan anne-babadan doğan bebeklerin Amerikan toprağında doğum yoluyla vatandaşlık hakkı elde etmeleri uygulamasına son veren bir kararname imzalamayı planlıyor. HBO kanalı üzerinden yayınlanan Axios’a konuşan Trump, “Biz, bir kişinin ülkemize gelerek doğum yaptıktan sonra doğan bebeğe vatandaşlık veren tek ülkeyiz. Bu çok saçma ve sonlandırılmalı” ifadelerini kullandı.

ANAYASA ÖNERİSİNE RET

Donald Trump, “Bana her zaman bu hakkı iptal etmek için anayasa değişikliği yapılması gerektiği söylendi. Ama gerçek olan şu ki, buna gerek yok” iddiasında da bulundu. Trump kararnameyi imzaladığı takdirde ABD vatandaşı olmayanların ülke topraklarında doğan çocuklarına vatandaşlık verilmeyecek. Doğum yoluyla vatandaşlığı savunanların, konuyla ilgili yasal tartışma başlatması bekleniyor.


1868’E DAYANIYOR

ABD’de doğan çocuklara vatandaşlık verilmesini onaylayan yasa, Kongre tarafından 1868 yılında kabul edilmiş olan ABD Anayasası’nın 14. ek maddesine dayanıyor. İç savaş sonrası yapılan bu anayasa değişikliği, ABD’de doğmuş herkesi vatandaş kabul ediyor.

SINIRA ÇADIR KENT

Trump, Meksika sınırından ABD’ye girmeye çalışan göçmenler için sınırda çadır kentler kurulacağını da açıkladı. Konu hakkında ABD basınına konuşan Trump, “Eğer iltica hakkı için başvuracaklarsa yargılanma süreçleri tamamlanana kadar onları tutacağız. Onları tutacağız ve çadır kentler inşa edeceğiz” dedi.


Cenazemize gelme!

ABD Başkanı Donald Trump’ın yas tutmak üzere Salı günü Pittsburgh’a gideceği haberi tepkilere yol açtı. Pittsburgh Belediye Başkanı Bill Peduto muhabirlere, ‘Saldırı kurbanlarının defni sırasında Trump Pittsburgh’da olmasın’ dedi. Saldırıdan sonra kurban ailelerine yardım amacıyla bağış kampanyası başlatan Pittsburgh Yahudi Federasyonu cenaze töreninin ‘siyasileştirilmesine’ karşı olduklarını duyurdu. Derneğin açıklamasında bir kısım Yahudilerin ise, Başkan’ın gelecek olmasına sevindikleri belirtildi. Pittsburgh’da sinagogda saldırı düzenleyerek 11 kişiyi öldüren Robert Bowers ise mahkemeye çıkarıldı. Salona tekerlekli sandalyeyle getirilen Bowers’in kimlik tespitinin yapıldığı ve soruşturma hâkiminin sorularına kısa yanıtlar verdiği belirtildi.


Donald Trump, Orta Amerika’dan ABD’ye doğru yola çıkan 7 bin kişilik göçmen kervanını “Ordumuz sizi bekliyor” diyerek uyardı. Twitter hesabından açıklama yapan Trump, “Bizim güney sınırımıza doğru gelen kervana çok sayıda çete üyesi ve bazı kötü insanlar karışıyor. Lütfen geri dönün. Yasal süreçlerden geçmeden ABD’ye kabul edilmeyeceksiniz. Bu, ülkemizi işgal etmektir ve ordumuz sizi bekliyor olacak” ifadelerini kullandı.

#ABD
#Göçmen
#Vatandaşlık
6 yıl önce