|

ABD'de İran siyaseti masaya yatırıldı

ABD senatosu oturumunda İran siyaseti masaya yatırıldı. ABD Savunma İstihbarat Ajansı Direktörü Burgess, “İran, bir yıl içinde tek bir nükleer bomba inşa etmeye yetecek derecede zenginleştirilmiş uranyumu üretebilir” dedi.

Aa
00:00 - 14/04/2010 Çarşamba
Güncelleme: 21:49 - 14/04/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD'de İran siyaseti masaya yatırıldı
ABD'de İran siyaseti masaya yatırıldı

ABD Savunma İstihbarat Ajansı Direktörü Korgeneral Ronald Burgess, İran'ın bir yıl içinde tek bir nükleer bomba inşa etmeye yetecek derecede zenginleştirilmiş uranyum üretebileceğini söyledi.

Senato Silahlı Hizmetler Komitesinde ABD'nin İran'a yönelik siyasetinin konu alındığı oturumda konuşan Burgess, "İran'ın elindeki santrifüjlerin sayısını tam olarak bilmesek de, genel konsensüs, (İran'ın bomba yapmaya yetecek uranyuma sahip olması için) bir yıllık bir süreden bahsettiğimiz yönünde" dedi.

Aynı oturumda konuşan ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Michele Flournoy da, ABD Başkanı Barack Obama'nın İran'ın nükleer programının kontrol altına alınması için tüm seçeneklerin masada olduğunu net şekilde ortaya koyduğuna dikkati çekti.

Flournoy, ancak askeri seçeneklerin tercih edilmediğini ve bu noktada en en etkili yaklaşımın diplomasi ve baskının kombinasyonu olduğuna inandıklarını belirtti

ABD Dışişleri Bakanlığının siyasi işlerden sorumlu müsteşarı William Burns de Çin'in, nükleer programından dolayı İran'a yeni BM yaptırımlarının getirilmesini "kabul edecek gibi göründüğünü" kaydetti.

Burns, Senatodaki oturumda, "Pekin'in yeni BM yaptırımlarını içeren bir kararı kabul edeceğine inanıp inanmadığı" yönündeki soruyu, "Evet inanıyorum" diye yanıtladı.

ABD ve Çin'in İran'a güçlü bir mesaj gönderilmesinin gerekliliği konusunda görüş birliği içinde olduğu düşüncesini dile getiren Burns, BM Güvenlik Konseyinden önümüzdeki haftalarda bu yönde bir karar çıkarabilmelerini muhtemel gördüğünü, İran'a yeni uluslararası yaptırımlar için mümkün olduğu kadar hızlı biçimde çalıştıklarını söyledi.

Burns, bununla birlikte, rafine edilmiş ham petrol ürünlerinin İran'a akışını kesecek yaptırımlara Çin ya da Rusya'nın desteğini almanın "çok zor" olacağını da belirtti.

ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral James Cartwright da İran'ın tek bir nükleer bomba için bir yıl içinde yeterli derecede zenginleştirilmiş uranyumu üretebileceğini, ancak "kullanılabilir bir silahın" inşasının tamamlanması için muhtemelen 3-5 yıllık süreye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Cartwright, "Tecrübeler, yeterli derecede zenginleştirilmiş uranyum üretildiği zaman, (kullanılabilir nükleer bombanın inşasının) bunun 3-5 yılı alacağını söylüyor" ifadesini kullandı.


14 yıl önce