|

ABD'deki İranlı ve Suriyelilerden protesto

ABD''nin New York kentindeki BM Genel Merkezi yakınlarında bir araya gelen İran ve Suriye vatandaşları İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Suriye Devlet Başkanı Esed''in politikalarını protesto etti.

Aa
00:00 - 25/09/2013 Çarşamba
Güncelleme: 08:32 - 25/09/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD'deki İranlı ve Suriyelilerden protesto
ABD'deki İranlı ve Suriyelilerden protesto

ABD''nin New York kentindeki BM Genel Merkezi yakınlarında bir ara gelen İran ve Suriye vatandaşları, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed''in politikalarını protesto etti.

İran ve Suriyeli muhalifler, Irak'taki Eşref Kampı'nda öldürülen 52 kişi için İran ve Irak hükümetlerini suçladı, Esed rejiminin halkına karşı kimyasal silah kullanmasını kınadı.

New York''ta, BM Genel Kurulu 68. dönem açılış haftası dolayısıyla BM Genel Merkezi civarında protestolar düzenleniyor. Diplomatların geçiş güzergahında bulunan Dag Hammarskjold Parkı'nda toplanan İran ve Suriyeli muhalifler, İran''ın yeni Cumhurbaşkanı Ruhani ve Suriye Devlet Başkanı Esed''in politikalarını protesto etti. Miting alanında, aralarında din adamlarının da bulunduğu birçok Amerikalının bulunması dikkati çekti.

ABD Başkanı Barack Obama''nın İran''ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile muhtemel görüşmesini protesto eden İranlı muhalif grubun sözcülerinden Neriman Şirin, "ABD''ye İran ile pazarlığın zaman israfı olacağını söylüyoruz. Ruhani, Ahmedinejad''dan farklı değildir. Hedefleri, dış politikaları aynıdır. Nükleer silahtan vazgeçmeyecekler" dedi.

Kendilerini "sivil aktivist" olarak tanımlayan grup, Irak''ta bulunan Eşref Kampı''na eylül ayı başında yapılan saldırıda 6'sı kadın olmak üzere 52 kişinin öldürülmesini kınayan bir de tören düzenledi. Kürsüdeki konuşmacıları Farsça atılan sloganlarla destekleyen göstericiler, saldırıda ölenlerin portrelerini basına sergiledi.

İranlı protestocular adına konuşan Neriman Şirin, şunları söyledi:

"Eşref Kampı''nda bulunan 3 bin kişi, 2003 yılında silahlarını BM ve ABD güçlerince korunacakları sözüne karşın teslim etmişlerdi. Maliki bu kamptaki muhalifleri İran''ın Ruhani lideri Hamaney''in isteği üzerine infaz etti. BM ve ABD''nin koruma sözü ise yerine gelmedi."

Suriyeli muhalifleri, Esed''e karşı desteklediklerini de belirten Şirin, "Onlar haklı bir durum için Esed''e muhalif hareket ediyorlar. Esed düşerse İran''ın da düşeceğine inanıyoruz. İran''da demokrasi ve özgürlük istiyoruz. Seküler bir rejim istiyoruz. Bize bu konuda destek çıkan birçok, Suriyeli, Türk ve Amerikalı dostumuz var aramızda" ifadesini kullandı.

Öte yandan, İranlı muhaliflerin mitingine destek veren Suriye asılı Amerikan vatandaşları adına konuşan Dr. Hasan Alsowaf da "İran, Suriye rejimi ve Hizbullah, yeni bir şeytani yol açtı. Bu, Türkiye ve diğer komşu ülkeleri de istikrarsızlaştıracaktır. Bu düşman etkisiz hale getirilmeli" dedi.

"Hiçbir ülke Suriye halkına Türkiye kadar yardım etmedi"

Türk hükümetine ve halkına cömertliklerinden dolayı teşekkürlerini ileten Alsowaf, "Bölgedeki hiçbir ülke Suriye halkına Türkiye kadar yardım etmedi. Özgür Suriye''nin bölgede, mültecilere kapılarını, evlerini açan Türkiye''den başka müttefiki yok. Sizin başbakanınız, tüm dünyaya insanlığın ne yapması gerektiğini söyledi. Biz bunun için büyük bir minnettarlık duyuyoruz" diye konuştu.

"Esed ile ilgili problem, ona ve Rus müttefikine duyulan güvensizliktir"

Kimyasal silahlardan arındırma işlemi için, "Ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Aylar veya yıllar sürebilir. Bu, daha fazla insan öldürmek ve muhaliflerin direncini bitirmek için süre kazanma amaçlı bir geciktirme taktiği olabilir" diyen Alsowaf, "Esed ile ilgili problem, ona ve Rus müttefikine duyulan güvensizliktir. Esed''in güvenirliliği yok, o bir terorist. Rusya''nın da güvenilirliği yok, o da bir mafya yönetimi" iddiasında bulundu.

Alsowaf, Suriye rejiminin elinde bulunan kimyasal silahların uzaklaştırılması konusunda pek umutlu olmadıklarını bildirerek, şunları söyledi:

"Kimyasal silahları barışçıl bir yöntemle uzaklaştırabilirsek bu büyük bir ilerleme olur. Ancak, Rusya, Esed rejimi ve İran''ın oyunlarını iyi tanıdığımız için, bu konuda umutlu değiliz. Kimse Suriye halkını düşünmüyor, kendi çıkarlarını hesaplıyor. Kimyasal silahlar uzaklaştırılırsa, Esed rejimi de uzaklaştırılabilir."

Öte yandan, miting alanında, bazı inançlara sahip din adamlarının ve Haitili bir bando ekibinin destek için bulunması dikkati çekti. Suriye bayraklarının yanında Farsça sloganlarla İran yönetiminin protesto edildiği miting alanında, az sayıda da olsa İran''da yaşan Türkmenler de vardı. Elyas Yelkenli isimli gösterici, "Biz Selçukluyuz, İran''daki Azeri-Türkler unutulmasın" derken, yanındaki bir grup arkadaşı ile Güney Azerbaycan olarak anılan ve nüfusunun büyük çoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu bölgenin göz ardı edilmemesi yönünde slogan attı.

Irak''ın İran sınırına yakın Diyala bölgesindeki Eşref Kampı''nda yaşanan çatışmalarda en az 52 kişinin ölmesi üzerine, kampta kalan Halkın Mücahitleri Örgütü bu saldırıdan Irak hükümetini sorumlu tutmuş, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) ise olayın aydınlatılması için Irak hükümetinden soruşturma açmasını istemişti.

11 yıl önce