|

ABD'den iki farklı açıklama: PKK’nın 'siviller vuruldu' yalanına sahip çıktı

Pençe-Kilit Operasyonu Washington’u ikileme düşürdü. ABD’den harekâta ilişkin birbiriyle çelişen iki ayrı açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı yayınladığı mesajda “ABD, Suriye ve Türkiye’de meydana gelen sivil can kayıpları dolayısıyla taziyelerini ifade eder” diyerek PKK’nın “siviller vuruldu” yalanına sahip çıktı. TSK’nın Irak’ın kuzeyindeki harekatını da eleştirdi. Ancak tepkiler üzerine Beyaz Saray'dan ikinci bir açıklama geldi: "Türkiye'nin kendini savunma hakkı var."

04:00 - 23/11/2022 Çarşamba
Güncelleme: 01:24 - 23/11/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Türkiye’nin, Suriye ve Kuzey Irak’a yönelik başarı ile icra ettiği ‘Pençe Kılıç’ hava harekatı ABD’nin kimyasını bozdu. ABD Dışişleri Bakanlığı operasyonları eleştirirken, Beyaz Saray, “Meşru müdafaa hakkı” dedi. İlk açıklama ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlığın resmi sitesinden yayınlanan mesajda şu ifadeler yer aldı: “ABD, Suriye ve Türkiye’de meydana gelen sivil can kayıpları dolayısıyla samimi taziyelerini ifade eder. Sivilleri korumak ve DEAŞ’ın yenilgiye uğratılması ortak hedefinin desteklenmesi için gerilimi azaltma çağrısında bulunuyoruz. Irak’ta, Irak’ın egemenliğini ihlal eden her türlü koordineli olmayan askeri eyleme karşı çıkmaya da devam ediyoruz.” ABD’nin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price’ın saldırıları kınamadığı açıklamada, ABD terör hedeflerine yönelik operasyonda ölenleri ‘sivil’ olarak nitelendirildi. Ancak Türkiye’den gelen sert açıklamalar üzerine Washington ağız değiştirdi.

RUSYA: TÜRKİYE’NİN MEŞRU HAKKI

İlerleyen saatlerde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Direktörü John Kirby, Türkiye’nin güney sınırında “meşru terör tehdidi”yle karşı karşıya olduğunu ve kendini savunma hakkı bulunduğunu söyledi. Kirby, kendilerini endişelendiren noktanın ise DEAŞ’la mücadelenin sekteye uğraması olduğunu iddia etti. Operasyonlarla ile ilgili Rusya’dan da açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Türkiye’nin meşru hakkı olduğunu inanıyoruz. Ancak genel durumu istikrarsızlaştırabilecek adımlardan kaçınmaları çağrısını yapıyoruz“ dedi.

#Pençe Kılıç Harekatı
#ABD
#Rusya
#Suriye
#Irak
1 yıl önce