|

ABD'den İslamofobi tüccarlarına 42 milyon dolar

11 Eylül saldırısının üzerinden geçen 10 yılda İslamofobi'nin nasıl yayıldığı ortaya çıktı. Center For American Progress'in raporuna göre, “İslamofobi'yi besleyen gruplar 42 milyon dolar bağış toplayarak gerçekten başarılı oldu”

Aa
00:00 - 8/09/2011 Perşembe
Güncelleme: 03:11 - 8/09/2011 Perşembe
Yeni Şafak
ABD'den İslamofobi  tüccarlarına 42 milyon dolar
ABD'den İslamofobi tüccarlarına 42 milyon dolar

ABD'deki düşünce kuruluşlarından Center For American Progress'in Başkan Yardımcısı ve ThinkProgress'in editörü Faiz Shakir, ABD'de İslamofobi'nin 11 Eylül saldırılarının hemen ertesindeki döneme göre daha da fazla olduğunu belirterek, “İslamofobi'yi besleyen gruplar 9 yılda 42 milyon dolar bağış toplayarak gerçekten başarılı oldular” dedi.

Kuruluşta, Shakir ve 5 çalışma arkadaşı, ABD'deki İslamofobi'nin nasıl ciddi paralarla bilinçli şekilde beslendiğini ortaya koyan “Korku” başlığıyla rapor yayımladı. Rapora göre, ABD'de İslamofobi'yi özellikle besleyen 7 kuruluş var ve 2001-2009 yılları arasında topladıkları toplam bağış 42.6 milyon dolar. İslam'a karşı olumsuz bakışın şu anda 11 Eylül'ün hemen ertesindeki dönemden daha fazla olduğunu söyleyen Shakir'e göre “ABD için aslında İslam değil, İslamofobi tehdit”. Shakir, ABD yönetiminin tutumuna değinerek, Başkan Barack Obama'nın konuyu ele almaktan çekindiğini söyledi.

ABD BASINI LİSTE BAŞINDA

Rapora göre, İslamofobi'yi destekleyen önde gelen medya organları FOX News ve Washington Times, “dini nefret ve korku tüccarlığında” başı çeken uzmanlar ise “Frank Gaffney, Daniel Pipes, David Yerushalmi, Robert Spencer ve Steven Emerson”. Bu alanda baskın siyasi aktörler ise rapora göre şöyle:

“Kongre'de Müslümanların radikalleşmesine yönelik oturum düzenleyen ve tüm Müslümanları terör şüphelisi yerine koyan Kongre üyesi Peter King, anketlerde iyi performans sergileyen Cumhuriyetçilerin Başkan adaylarından Michelle Bachman ile Kongre üyeleri Sue Myrick, Allen West, Renee Elmers ve Paul Broun.” İslamofobi'nin “ağlarını” gösteren raporda ayrıca, bu kişi ve gruplara maddi destek yapan donörlere de yer veriliyor.

13 yıl önce