|

ABD'den Tunus açıklaması: 'Darbe' demek için henüz erken

ABD, Tunus'ta yaşananları darbe olarak tanımlamadı. Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, Cumhurbaşkanı Said'in darbe yaptığı yönünde karar kılmak için henüz çok erken olduğunu söyleyerek, Tunus'ta yaşananların hukuki yönden analizlerini yapacaklarını ve sonrasında bir karar vereceklerini duyurdu. ABD, 15 Temmuz gecesi FETÖ'nün darbe girişimi sürerken, Türk hükümeti bunun bir darbe girişimi olduğuna dikkat çekmesine rağmen darbe açıklamasını üç saat bekletmişti.

09:13 - 27/07/2021 Tuesday
Güncelleme: 09:29 - 27/07/2021 Tuesday
AA
Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki
Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki

İslam dünyasında “sandık ve milli irade” istemeyen güçler, demokrasisi Arap ülkelerine örnek gösterilen Tunus’ta darbe yaptı. Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said meclisin yetkilerini el koyup, Başbakan el Meşişi’yi görevden aldı.

DARBE OLARAK TANIMLAMADILAR

ABD'den Tunus'ta yaşananlara ilişkin ilk açıklama geldi. Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki tarafından yapılan açıklamada, yaşananlar darbe olarak ifade edilmedi. Psaki, düzenlediği basın toplantısında,
"Tunus’taki gelişmelerden dolayı endişeliyiz"
dedi.

"HUKUKİ İNCELEME YAPACAĞIZ"

Psaki,
"Durum hakkında daha fazla bilgi edinmek, sükuneti teşvik etmek ve Tunus'un demokratik ilkeler doğrultusunda ilerleme çabalarını desteklemek için hem Beyaz Saray'dan hem de ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzeyde Tunuslu liderlerle temas halindeyiz"
ifadesini kullandı. Psaki, karar vermeden önce Dışişleri Bakanlığının hukuki inceleme yapmasını beklediklerini söyledi.

ABD SONUCU BEKLEYECEK

15 Temmuz gecesi FETÖ'nün darbe girişimi sürerken, Türk hükümeti bunun bir darbe girişimi olduğuna dikkati çekerek ABD'den seçilmiş hükümete desteğini açıklamasını talep etmişti. Bu destek talebi neredeyse 'üç saat boyunca' karşılık bulmamış; Washington'dan beklenen açıklama, darbenin başarısızlığa uğrayacağı belli olmaya başlayınca gelmişti. ABD, Tunus'taki darbe için de aynı yolu seçmeyi tercih etti.

#ABD
#Beyaz Saray
#Jen Psaki
#Tunus
#Darbe
3 years ago