|

ABD'li senatörden Sisi için kötü haber

Amerikan senatosu Dış Operasyonlar Alt Komitesi Başkanı Patrick Leahy ABD'nin Mısır ordusuna yapacağı yardımı imzalamayacağını duyurdu ve 683 kişiye idam cezası veren Mısır mahkemelerini sert bir dille eleştirdi.

Sinem Köseoğlu
00:00 - 30/04/2014 Çarşamba
Güncelleme: 18:56 - 29/04/2014 Salı
Yeni Şafak
ABD'li senatörden Sisi için kötü haber
ABD'li senatörden Sisi için kötü haber

Senatör Leahy, Mısır cuntasına söz verilen 650 milyon dolarlık yardım paketini Mısır'ın hukuk devleti ilkelerine sadık olmamasını gerekçe göstererek imzalamayacağını belirtti. Mısır Minya Ceza mahkemesinin toplu idam kararlarını sert bir eleştirdi.

'KİMSE BUNU HAKLI ÇIKARAMAZ'

Reuters'ın haberine göre Senatör Leahy, bir saatte yüzlerce Mısırlıya idam kararı çıkaran mahkemeyi topa tuttu. İnsan haklarının ihlal edildiğini, demokrasinin temeli olan adalet sisteminin Mısır'da istismar edildiğini, kimsenin bu durumu haklı çıkaramayacağını söyledi.

650 MİLYON DOLARA SENATÖR BLOKAJI

Mısır yönetiminin hukuk devleti ilkelerine aykırı hareket ettiğini savunan Leahy kongrenin onayından geçmesi beklenen 650 milyon dolarlık askeri yardımı bloke ettiğini, Mısır yönetimi mevcut durumun aksini kanıtlayana kadar da imzalamayacağını ifade etti. Obama'nın Mısır'ın Sina yarımadasındaki 'terörle mücadelesine' destek amaçlı söz verdiği Boeing yapımı 10 adet AH-64D Longbow Apaçi helikopterin teslimi için ise kongre onayına gerek duyulmadığı belirtildi.

Sina'da 'terrorizm' ile mucadeleye 650 milyon dolar

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Mısır İstihbarat Şefi Muhammed Ferid el-Tohami'nin 23 Nisan'da gerçekleştirdiği görüşmeden iki gün sonra ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki 'kritik güvenlik taarruzları ve diğer hizmet sözleşmelerinin fonlanabilmesi' için 650 milyar dolarlık mali yardımın kongrenin onayını beklediğini belirmişti. Psaki, 2014 yılı için Mısır'a 1,5 milyar dolar yardımın hazır olduğunu, bunun 1,3 milyar dolarını askeri, 200 milyon dolarının ekonomik 7 milyon dolarının güvenlik destek programları yardımı şeklinde olduğunu açıklamıştı.

ABD'li senatörün bu çıkışı uluslararası kamuoyuna nasıl yansıyacağı ise merak konusu.

10 yıl önce