|

ABD'li uzman: Doğu Akdeniz gazının Avrupa'ya ulaştırılmasında en uygun rota Türkiye'den geçiyor

ABD merkezli düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü'nün uzmanlarından Michael Doran, Doğu Akdeniz gazının Yunanistan üzerinden Avrupa'ya gitmesi fikrine ilişkin "Ticari olarak uygun bir yolu yok. Bu bir fantezi" yorumunda bulundu. Doran, en uygun rotanın Türkiye'den geçtiğini söyledi.

16:02 - 14/07/2021 Çarşamba
Güncelleme: 16:20 - 14/07/2021 Çarşamba
AA
Michael Doran
Michael Doran

ABD merkezli Hudson Enstitüsünde kıdemli uzmanı Michael Doran, Türk-Amerikan ilişkilerine ve Afganistan'daki son duruma ilişkin sorularını yanıtladı.

"Afganistan konusu Türkiye-ABD ilişkileri için önemli"

Türkiye ile ABD'nin Kabil Hamid Karzai Havalimanı konusunda iş birliği yapması konusuna ilişkin Doran, "Bunun daha geniş ilişkiler üzerinde son derece olumlu bir etkisi olacağını düşünüyorum ya da en azından ABD ve Türkiye arasındaki askeri ilişkiler üzerinde çok olumlu bir etkisi olacak ki bu da şu an için çok önemli" dedi.

"ABD'nin YPG/PKK ile ilişkisi yanlıştı"

Doran, ABD'nin YPG/PKK terör örgütü ile iş birliğini bitirmesi gerektiğine dikkati çekerek
"Şahsen ben her zaman YPG ile ortaklığın son derece dar görüşlü ve açıkçası yanlış olduğunu düşündüm. Çünkü benim görüşüm YPG'nin PKK olduğu, Türkiye'nin yakın bir müttefik olduğu ve ABD'nin en yakın müttefikimizin en nefret edilen düşmanını desteklediği yönünde"
değerlendirmesinde bulundu.

"Bana kalsa YPG ile olan ilişkiyi keserdim"

Amerikan ordusunun YPG/PKK ile ortaklığının hiçbir anlamı olmadığını belirten Doran, "Sanırım ABD'de uzun zamandır bunun doğru olmadığına dair artan bir farkındalık var" ifadesini kullandı. Doran, ABD'nin kendi kendini bu konuma getirdiğini ifade ederek "Bana kalsa YPG ile olan ilişkiyi keser ve Suriye'de doğru sonuca ulaşmak için doğrudan Türklerle çalışırdım" dedi.

"Yunanistan üzerinden Avrupa'ya gaz götürmek fantezi"

Doran, ABD yönetimlerinin Doğu Akdeniz konusundaki tutumlarını da eleştirdi. ABD'nin rolünün Akdeniz'de ara buluculuk olması gerektiğine işaret eden Doran, iki ülke arasında bir orta yolun bulunması gerektiğini belirtti.

Doran, İsrail ile Yunanistan'ın, Avrupa'ya gaz transferi için ortaklık yapmasını fantezi olarak yorumlayarak
"Doğu Akdeniz gazının Yunanistan üzerinden Avrupa'ya gitmesinin ticari olarak uygun bir yolu yok. Bu bir fantezi. Ticari olarak uygun rota Türkiye'den geçiyor"
dedi.

#ABD
#Afganistan
#Doğu Akdeniz
#suriye
#Türkiye
#YPG/PKK
#gaz
#yunanistan
#fantezi
#rota
3 yıl önce