|

ABD'nin nükleer oyunu

İran ve Kuzey Kore'yi nükleer çalışmaları yüzünden diplomatik kıskaca alan Bush yönetimi, yeni nükleer savaş başlıkları üretmek için ihale açtı. İhaleyi Lawrence Livermore National Laboratory şirketi kazandı

Dış Haberler
00:00 - 4/03/2007 Pazar
Güncelleme: 23:41 - 3/03/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
ABD'nin nükleer oyunu
ABD'nin nükleer oyunu

İran ve Kuzey Kore'yi nükleer programlarından vazgeçirmek için uluslararası baskı uygulayan ABD yönetimi, yeni nesil nükleer savaş başlıkları üretimi için önemli bir adım atıyor. Soğuk savaşın bitmesinden bu yana, nükleer savaş başlıkları alanında ilk kez harekete geçen Washington, iki farklı nükleer laboratuarın sunduğu tasarımdan birini seçti. Yeni nesil savaş başlıklarının ABD'nin silah depolarındaki bazıları 40 yıllık olan nükleer savaş başlıklarının yerini alması öngörülüyor.

ÖNCE DENİZALTILARDA

Livermore'da bulunan ulusal Lawrenge Ulusal Laboratuarı'na ait tasarımın geliştirilmesinin ardından, önce denizaltılardaki Trident tipi füzelerde, daha sonra da hava kuvvetlerinin envanterindeki füzelerde kullanılması planlanıyor. Washington'ın bu çabası, İran ve Kuzey Kore'nin nükleer silah çalışmalarının engellenmeye çalışıldığı bir dönemde yanlış mesajlar vereceği gerekçesiyle eleştiriliyordu. İhaleyi New Mexico'daki Los Alamos Ulusal Laburatuarından alan Livermore Laborutuarı'nın sunduğu yeni nükleer başlığın beğenildiği kaydedildi.

6 YIL SONRA TESLİM

Lawrence Livermore Nükleer Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi Broce Goodwin, uzmanlar tarafından hazırlanan nükleer başlıkların plutonyum hammaddesiyle üretildiğini açıkladı. Firmanın ürünlerini önümüzdeki 6 yıl içinde ABD ordusuna teslim edeceği açıklandı. Amerikan kongresinin talebiyle Sandia Ulusal Laboratuarının nükleer silahların üretiminde Livermore yardım edeceği belirtiliyor.

Proje 7 ay gizli tutuldu

ABD nükleer güçleri sorumluluguna sahip US Strategic Command yeni çağın nükleer edinim planlarını hazırlamak amacıyla 7 ay önce Ağustos ayında Nebraska üssünde gizli bir toplantı düzenlediği belirtiliyor. Toplantıya 150'nin üzerinde üst düzey uzmanın katıldığı belirtiliyor.


17 yıl önce