|

ABD'nin sivil katliamı NATO'yu gerdi

Afganistan'da kısa süre önce ABD özel güçlerinin operasyonları sırasında 90 Afgan sivilin öldürülmesi, bu ülkede ISAF komutasındaki diğer NATO ülkelerinin tepkisini çekti

Kabil
00:00 - 26/05/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:21 - 26/05/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
ABD'nin sivil katliamı NATO'yu gerdi
ABD'nin sivil katliamı NATO'yu gerdi

Afganistan'da yürütülen operasyonlarda sivillerin ölümü, ABD ile NATO'daki müttefikleri arasında ihtilafa yol açtı. AP'nin geçtiği haberde, son dönemdeki büyük sivil kayıpların, 12 bin askerden oluşan ABD öncülüğündeki koalisyonun operasyonlarında olduğu, bu ölümlerle, bünyesinde 37 bin askerin görev yaptığı ISAF'ın bir ilgisinin olmadığı belirtilerek NATO yetkililerinin, başta Afganların bu ayrımı anlayamayacaklarından ve ülkedeki çalışmalarının etkilenmesinden endişe ettikleri kaydedildi.

Habere göre, sivil can kayıplarının artması şimdiden Afganistan'da ISAF'a yönelik desteği etkiledi; öfkelerin dile getirildiği gösterilere ve Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin, halkın artık Batılı askerleri kabul edemeyeceği yönündeki uyarılarına neden oldu.


SALDIRILAR SINIRLANMALI

Almanya Savunma Bakanı Franz Josef Jung, önceki günkü açıklamasında, ABD öncülüğündeki güçlerin son operasyonlarının, operasyonlarda sınırlamaların gereğini ortaya çıkardığını söyledi.

Jung, Alman ZDF televizyonuna açıklamasında, “Sivillerin etkilenmesini engellemek için her şeyi yapmalıyız. Amerikalı dostlarımızla bu konuda konuşuyoruz” dedi. NATO'nun Afganistan'daki yüksek sivil temsilcisi Daan Everts de ABD'nin özel operasyonlarının “özellikle sivil kayıpların çok yüksek görülmesi nedeniyle negatif bir yan etki yarattığını” söyleyerek, “Bu bizi kaygılandırıyor” dedi.


OPERASYONLAR ÖLDÜRÜYOR

AP'nin, ABD, NATO ve Afgan kaynaklarına dayanarak elde ettiği verilere göre, Afganistan'da 2007'de direniş bağlantılı şiddet tırmandı ve bu sürede 1800'den fazla kişi öldü. Yine AP'nin verilerine göre, yıl başından bu yana ölenlerin 135'ini ABD ya da NATO operasyonlarında hayatını kaybeden siviller oluşturdu, ayrıca yaklaşık 135 sivil de Taliban'ın intihar ve bombalı saldırılarında öldü. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer şitayetleri ABD Başkanı Bush'a iletmişti.


Son saldırılarda 90 sivil öldürüldü

Afgan yerel yetkililer ve görgü tanıkları, ay başından itibaren, ABD öncülüğündeki koalisyonun Taliban'ı hedef aldığını açıkladığı hava saldırılarında 90 sivilin öldüğünü bildirmişti. Bağımsız Afgan İnsan Hakları Komisyonu da yıl başından bu yana operasyonlarda 136 sivilin öldürüldüğünün bildirildiğini kaydetmişti. Yerel Afgan yetkililer, sadece nisan ayının son iki gününde, Herat vilayetinin Sindand bölgesinde düzenlenen hava saldırılarında en az 50 sivilin öldüğünü bildirmişti.




17 yıl önce