|

'ABD'nin yaptığı aptallık'

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, ABD'nin ülkesinde yaptığı casusluğu "aptallık" olarak nitelendirdi.

Aa
00:00 - 10/07/2014 Perşembe
Güncelleme: 18:29 - 10/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
'ABD'nin yaptığı aptallık'
'ABD'nin yaptığı aptallık'

Phoenix televizyonunun yaptığı açıklamaya göre Schaeuble istihbarat servisleri sayesinde Almanya'ya yapılan terörist tehlikenin önlenebildiğini, ancak bunun ülkedeki kişileri kendi istihbaratları için kazanması anlamına gelmediğini belirtti.

Schaeuble, "Bu gerçekten aptalca ve bu kadar aptallık karşısında insan ancak ağlayabilir" ifadesini kullanarak, bu yüzden Başbakan Angela Merkel'in bu olaydan dolayı pek memnun kalmadığını belirtti.

Sosyal Demokrat Parti Genel Sekreteri Yasmin Fahimi ise gelişmelerin ABD için sonuçları olacağını, ancak somut tespit yapmaktan kaçındı. Fahimi, ABD'nin faaliyetlerinin müttefik anlayışları ve bilgilerin korunması konusunda farklı olduğunu vurguladı.

Almanya'da geçen hafta dış istihbarat teşkilatı BND'de görevli bir ajan, ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. ABD'ye para karşılığında casusluk yaptığını itiraf eden ajan, yaklaşık iki yıl, çift taraflı çalıştığını ve 2012'den bu yana 218 belgeyi ABD gizli servisine ilettiğini söylemişti.

Bir diğer olayda Almanya Savunma Bakanlığında siyaset bölümünde uzman olarak çalıştığı ve uluslararası silahlanma işbirliği konularından sorumlu olduğu ileri sürülen bir kişinin ABD için casusluk yaptığı ortaya çıkmıştı.

10 yıl önce