|

Abi Tamerlan markajdaymış

Boston saldırısı zanlısı Tamerlan Tsarnaev''in ABD''nin terör listesinde olduğu iddia edildi. FBI''ın, yakından izlediği abi Tamerlan''a 2011 yılında temiz raporu vermesi akılları karıştırdı.

.
00:00 - 25/04/2013 Perşembe
Güncelleme: 00:44 - 25/04/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Abi Tamerlan markajdaymış
Abi Tamerlan markajdaymış

Boston Maratonu saldırısını düzenlemekle suçlanan iki Çeçen kardeşten biri olan Tamerlan Tsarnaev''in FBI tarafından hazırlanmış olan 500 bin kişilik muhtemel teröristler listesinde olduğu açıklandı. ''Terrorist Identities Datamart Environment''(TIDE) ismindeki listede dünya çapında yaklaşık 500 bin kişinin olduğu ve listeye Tamerlan''ın alınmış olduğu belirtildi. FBI, yakından izlediği abi Tamerlan''a 2011 yılında temiz raporu vermesi ise soru işaretlerine yol açtı.

İngiliz haber ajansı Reuters''ın haberine göre, söz konusu FBI listesinin 11 Eylül olayları sonrasında oluşturulduğu kaydedildi. Muhtemel terör listesinde ise yaklaşık 2 bin 500 ABD vatandaşı bulunuyor. 2012 yılında Moskova''da 6 ay geçirdiği saptanan Tamerlan''ın, Çeçenistan''daki direniş gruplarıyla temasa geçtiği konusunda da hiçbir delil ortaya çıkarılamamıştı.

TESTİ GEÇMİŞTİ

Hatta 2011''de FBI tarafından sorgulanan Tamerlan söz ve davranışlarında herhangi bir terör faaliyetinin izine rastlanmaması gerekçesiyle ABD vatandaşlığına da kabul edilmişti. Büyük kardeş Tamerlan, cuma günü polis tarafından öldürülmüş, küçük kardeş Cohar ise yaralı olarak ele geçirilmişti.


11 yıl önce