|

AB'nin 50. Yılı kutlanacak

Avrupalılar, AB'nin kuruluş temelini oluşturan ve 50 yıl önce imzalanan Roma Anlaşmasının yıl dönümünü kutlayacak.

Aa
00:00 - 21/03/2007 Çarşamba
Güncelleme: 14:35 - 21/03/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
AB'nin 50. Yılı kutlanacak
AB'nin 50. Yılı kutlanacak

Almanya'nın AB dönem başkanı olması nedeniyle başkent Berlin'de 24 ve 25 mart günleri AB ülkeleri hükümet ve devlet başkanlarının da katılacağı çeşitli etkinlikler düzenlenecek.


Berlin Filarmoni Orkestrasının 24 mart cumartesi günü vereceği bir konserden sonra Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Bellevue Sarayında AB ülkeleri hükümet ve devlet başkanları onuruna bir akşam yemeği verecek. Alman Tarih Müzesinde de 25 mart pazar günü, resmi kutlama töreni düzenlenecek.


Kutlamalara, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu aday ülkelerin hükümet ve devlet başkanları davet edilmedi.


Kutlamalar çerçevesinde, tarihi "Brandenburger Tor" adlı kapının çevresinde de çeşitli etkinlikler düzenlenecek ve konserler verilecek.

Danimarka'dan gelecek hip-hop gruplarından Balkan müziği çalgıcılarına kadar çeşitli müzik gruplarının katılacağı etkinliklerde, pop yıldızı Gianna Nannini ve dünya çapında tanınan sanatçı Joe Cocker de sahneye çıkacak.


Aralarında Türk kızı Bahar'ın da yer aldığı Monrose adlı Alman müzik grubu da kutlamalarda konser verecek. Berlin'deki 14 müze cumartesi günü geç saatlere kadar ziyaretçilere açık kalacak.


27 üyeli AB, günümüzde 4,2 milyon kilometrekarelik bir bölge içinde yaklaşık 480 milyon insanı barındırıyor. Bu ülkelerin nüfus açısından en büyüğü yaklaşık 82 milyon nüfusuyla Almanya, en küçüğüyse 400 bin kişiyle Malta. AB içinde resmi olarak 23 dil kullanılırken, toplam 200 farklı dil ve lehçe konuşuluyor. Ortak para birimi avro da günümüzde 12 AB ülkesinde kullanılıyor.


17 yıl önce