|

Açık hava hapishanesi

Mesleki eğitim adı altında bir milyondan fazla Uygur Türkü’nü toplama kamplarında gözaltında tutan Çin, Doğu Türkistan’ı açık cezaevine çeviriyor. Çin bölgede güvenlik bahanesiyle yaptığı harcamaları 2017 yılında 3 katına çıkardı.

Haber Merkezi
04:00 - 8/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 04:13 - 8/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Çin Doğu Türkistan’da baskıyı artıryor
Çin Doğu Türkistan’da baskıyı artıryor

Çin, güvenliği bahane ederek özerk bölge Doğu Türkistan’daki güvenlikle ilgili harcamalarını 2017 yılında bir önceki yıla oranla 3 katına çıkardı.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Jamestown Vakfı’nın yayımladığı rapora göre Çin, 2017 yılında Doğu Türkistan’daki toplama kampı ve diğer gözaltı merkezlerine 20 milyar Yuan (2,90 milyar dolar) para harcadı. Bu bir önceki yıla oranla yüzde 213 artış anlamına geliyor.

KAMPLAR GENİŞLETİLİYOR

Yine Avustralya Stratejik Siyaset Enstitüsünün (ASPI) araştırmasına göre, Doğu Türkistan’daki 28 toplama kampının toplam alanı 2017’den bu yana 2 milyon metrekareden fazla genişledi. Raporda Müslüman nüfusun “yeniden eğitim” adı altında, yargı kararı olmaksızın alıkonulduğu belirtilen gözaltı merkezilerine son 3 ayda 700 bin metrekare inşaat alanı eklendiği belirtildi ve buna ilişkin uydu görüntülerine yer verildi.


Eğitim kamplarının varlığı konusunda dış dünyadan gelen sert eleştirileri yıllarca kesin bir dille reddeden Pekin yönetimi, kampların varlığını kabul etmiş, ancak söz konusu kampların‘mesleki eğitim’ için kullanıldığını savunmuştu.

#Doğu Türkistan
#Çin
5 yıl önce