|

Adını anmam

Christchurch’teki terör saldırısında şehit edilen 50 kişi Yeni Zelanda Meclisi’nde anıldı. Meclis Kur’an okunarak açılırken Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, cani için “O bir terörist. Bir suçlu. Hakkında konuştuğumda isimsiz olacak” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 20/03/2019 Çarşamba
Güncelleme: 00:30 - 20/03/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Yeni Zelanda Başbakanı, terör saldırısı sonrası açıklamalarıyla örnek bir liderlik sergiliyor.
Yeni Zelanda Başbakanı, terör saldırısı sonrası açıklamalarıyla örnek bir liderlik sergiliyor.

Christchurch’teki terör saldırısında şehit edilen 50 kişi Yeni Zelanda Meclisi’nde anıldı. Mecliste bir konuşma yapan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ırkçı teröre karşı kararlı duruşunu “O bir terörist. Bir suçlu. Aşırılıkçı. Hakkında konuştuğumda isimsiz olacak” sözleriyle bir kez daha göstererek adeta Avrupalı liderlere ders verdi. Öte yandan Federal Meclisin, Kur’an-ı Kerim okunarak açılması dikkat çekti.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Chirstchurch kentinde 50 kişinin şehit olduğu terör saldırısı sonrasında diğer Batılı ülkelere ve Avrupa’ya örnek olacak bir duruş sergilemeye devam ediyor. Başbakan Ardern, Yeni Zelanda Meclisi’nde yaptığı konuşmada iki camiye yönelik terör saldırısını düzenleyen katilin adını asla anmayacağını belirtti.

Ardern, parlamentoda yaptığı konuşmada, “Bu terör eylemiyle birçok şeyin peşindeydi, bir tanesi de kötü şöhretti. Bu yüzden onun adını zikrettiğimi asla duymayacaksınız” ifadesini kullandı.
Öte yandan Meclis’in açılış oturumunda imam Nizamül Hak Thanvi tarafından kürsüden Kur’an-ı Kerim’den Bakara Suresi’nin 153 ila 156’ıncı ayetleri okundu.
Arapça okunan ayetler İngilizce’ye çevrildi. Jacinda Ardern de Meclis’teki konuşmasına “Esselamu aleykum” diyerek başladı.

‘O bir terörist, o bir suçlu’

Meclis’te oldukça kararlı ve duygusal bir konuşma yapan Başbakan Ardern, milletvekillerinden de teröristten ziyade terör saldırısında hayatını kaybeden kişilerin isimlerini söylemelerini istedi.
Ardern, “O bir terörist. Bir suçlu. Aşırılıkçı. Hakkında konuştuğumda isimsiz olacak” dedi.

‘Yas tutuyoruz’

Terör saldırısında hayatını kaybedenleri anan Ardern, “
Onlar Yeni Zelandalılardı, onlar bizdi. Onlar biz olduğu için onların yasını tutuyoruz
” ifadelerini kullandı. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına da başsağlığı dileyen Ardern, “Acınızı bütünüyle paylaşmamıza imkan yok ancak her aşamada yanınızda olacağız” dedi.

Soruşturma açıldı

Ardern ayrıca Yeni Zelanda’da silah yasası reformlarının 10 gün içinde açıklanacağını, istihbarat ve güvenlik kuruluşlarının terör saldırısı riskini tespit etmekteki başarısızlığıyla ilgili soruşturma yürütüldüğünü vurguladı.

Facebook’a video tepkisi

Katliamın canlı yayınlandığı Facebook ile iletişim içinde olduklarını, terör saldırısının videosunun kaldırılmasına yönelik çabaları hakkında bilgi aldıklarını belirten Ardern, videonun hala internet ortamında var olmasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.
Yeni Zelanda Başbakanı, videonun yayınlandığı platformların “postacı değil yayıncı” olduklarına, dolayısıyla sorumlu davranmaları gerektiğine işaret etti.

Ateş Filistin’e de düştü

Yeni Zelanda’da terör saldırısında şehit olan Filistinli mühendis Ata Muhammed İleyyan için işgal altındaki Doğu Kudüs’te taziye çadırı kuruldu.
İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün banliyölerinden Ayrım Duvarı’nın ardında kalan Ebu Dis Mahallesi’nde İleyyan için kurulan taziye çadırını onlarca Filistinli ziyaret etti.
İleyyan’ın aynı zamanda Yeni Zelanda Futsal Milli Takımı’nın kaleciliğini de yaptığı, şehadet haberinin FIFA tarafından da doğrulandığını ve taziye mesajı yayınlandığı belirtildi.

Winston Peters Türkiye’ye gelecek

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters önümüzdeki günlerde iki büyük Müslüman ülke, Türkiye ve Endonezya’yı ziyaret edeceğini açıkladı. New Zealand Herald gazetesine konuşan Peters, “
Beni davet ettiler ve gideceğim. Kesinlikle, Yeni Zelanda’nın, ülkemizde bir yabancının işlediği suçun masum bir tarafı olduğu gerçeğini kayıtlara geçirmek niyetindeyim
” dedi. Aynı zamanda başbakan yardımcısı da olan Peters’ın Türkiye’den önce, dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusunun yaşadığı Endonezya’ya gideceği de açıklandı.
  • Kazıklı Voyvoda’nın izinde!
  • Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde iki camide 50 kişiyi şehit eden İslamofobik terörist Brenton Tarrant’ın 17-20 Mart 2016 ve 13 Eylül-25 Ekim 2016 tarihlerinde Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerin birinde Tokat’ta da kaldığı ortaya çıktı.
  • Tarrant’ın Tokat ziyaretinde “Kazıklı Voyvoda” olarak bilinen, Eflak Prensi Voyvoda 3’üncü Vlad’ın Fatih Sultan Mehmed Han’ın emri ile 4 yıl boyunca esir tutulduğu ve sürgün hayatı yaşadığı Tokat Kalesi’ni ziyaret ettiği öğrenildi. Tarrant’ın, şehir merkezinde kaldığı oteli de kale manzaralı olduğu için tercih ettiği tahmin ediliyor. III. Vlad Tepeş, 1459 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu’na vergi ödemeyi reddetti ve Macaristan Krallığı’yla ittifak yaptı. Kendi ifadesiyle 23.884 Türk ve Bulgar’ı öldürdü, 20.000 Osmanlı savaş esirini kazığa geçirdi. Vlad, 1476’da Osmanlı askerleri tarafından yakalanarak öldürüldü.


#​Christchurch
#Yeni Zelanda
5 yıl önce