|

Afrin ‘serbest ticaret bölgesi’

Afrin’i kalkındıracak ekonomik model netleşiyor. Türkiye’ye sığınan Suriyeli iş adamlarından fabrika kurmaları istenecek. Bir tür serbest ticaret bölgesi olarak planlanacak Afrin’de kamplarda meslek eğitimi gören mültecilere iş imkanı sağlanacak. Kadınlar tekstil konusunda teşvik edilecek. Ürünler dünya pazarına açılacak. Zeytin işletmeciliğinin geliştirilmesi ve hayvan çiftliklerinin kurulması hedefleniyor. Bölge kalkınırken tersine göç olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/04/2018 الإثنين
Güncelleme: 07:59 - 9/04/2018 الإثنين
Yeni Şafak
Afrin, sosyo-ekonomik kalkınma modeliyle normalleştirilecek.
Afrin, sosyo-ekonomik kalkınma modeliyle normalleştirilecek.

Zeytin Dalı Harekatıyla terörden temizlenen Afrin, sosyo-ekonomik kalkınma modeliyle normalleştirilecek. Türkiye’de 8 bini bulan Suriyeli iş adamına ellerini taşın altına koymalarını isteyecek olan hükümet, bu insanlara Afrin’e fabrika kurma görevi verecek. Özellikle tekstil ve zeytincilikte yoğunlaşması beklenen yatırımlarla bölgedeki istihdama katkı sağlanacak ve tersine göç hayata geçirilecek.

Suriye’de Zeytin Dalı Harekatı ile terörden arındırılan bölgelerin kalkınması için ekonomik uygulamalar netleşiyor. PKK/PYD zulmünden kurtarılan halkın ekonomik açıdan da nefes alabilmesi için tarımdan tekstile bir çok alanda adım atılması planlanıyor. Bölgenin ekonomik atılımında ise iç savaş nedeniyle Türkiye’ye kaçmak zorunda kalan Suriyeli iş insanlarından ellerini taşın altına koyması istenecek. Bu çerçevede, bölgeye istihdama katkı sağlayacak fabrika kurmaları istenecek. Bu sayede Afrin’in ticaret sahası olması sağlanacak ve bölgenin toplumsal ve iktisadi gelişiminin başlamasına imkan tanınacak.

İŞ VE ÜRETİM İMKANI OLUŞUYOR

Bir nevi serbest ticaret sahası gibi planlanacak bölgede Türkiye’deki kamplarda meslek edindirme kurslarında yetiştirilen Suriyelilere iş ve üretimde imkan sağlanacak. Özellikle dokumacılık kurslarından mezun Suriyeli kadınlar mensucat ve hazır giyim konusunda teşvik edilecek. Üretilen ürünler dünya pazarına açılacak. Türkiye’nin şu anda buna ilişkin ticaret alt yapısına yoğunlaştığı belirtiliyor.


TARIM İŞLENMESİNE BAŞLANACAK

Bunun yanısıra topraklarına dönen Suriyelilerin kendi geçimlerini sağlaması için de bir dizi tedbir ve teşvik gündeme gelecek. Uzun yıllar süren iç savaş sebebiyle nadasa terk edilen zirai arazilerinin tekrar ziraata kazandırılması öncelikli konu. Bu durumdaki arazilerin bölge halkı tarafından işlenmesi sağlanacak. Zeytinlikleri ile ünlü Afrin’de zeytinliklerin ıslahı ve zeytinlerinin işlenmesi ve gelir getirmesi için de tesislerin oluşturulması gibi adımlar gündeme gelecek. Bu çalışmalar kapsamında hayvan çiftliklerinin de kurulması planlanıyor.

TERSİNE GÖÇÜ SAĞLAYACAK

Astana’nın üç garantör ülkesinin ortaklaşa atacağı benzer adımlarla terörden temizlenen arazilerin cazibe merkezi haline getirilmesi hedefleniyor. Bu adımlarla birlikte Suriye’deki iç savaş sebebi ile evlerini terk eden sivillerin tersine göç etmesi sağlanacak.

SEKİZ BİNDEN FAZLA SURİYELİ İŞ ADAMI VAR

Türkiye’de şu an 8 binden fazla Suriyeli işletme bulunuyor. Çeşitli iş kollarında faaliyet gösteren söz konusu şirketlerin ticaret, istihsal, istihdam ve ihracat yoluyla Türkiye’ye sağladığı iktisadi katkı 1,2 milyar lirayı aşıyor.

#Afrin
#Türkiye
#Zeytin Dalı Harekatı
٪d سنوات قبل